Признаци на менопауза, хормонални промени и нередовна менструация

Години, преди да настъпи периода на менопауза, функцията на яйчниците отслабва, в резултат на което менструалния цикъл става нередовен. Редовният преди това цикъл се променя в хаотичен, след което напълно спира. Всичко това е съпроводено със симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и др.

Някои жени подхождат към този етап от живота си нормално, но при други нещата не са толкова лесни. Някои от тях се нуждаят от лекарска помощ.

Хормонални промени

От пубертета до менопаузата тялото на жената следва обичайните хормонални цикли – месечни менструации. Нивото на женския хормон естроген се увеличава в началото на цикъла, като стимулира растежа на яйцеклетката, която се отделя от един от двата яйчника.

След овулацията, естрогена, заедно с друг хормон – прогестерон, стимулира удебеляване на лигавицата на матката и подготовката за евентуална бременност. Ако оплождането се провали, яйцеклетката умира и ще последва менструален цикъл. С наближаване на менопаузата, производството на яйцеклетки в яйчниците и менструалния цикъл стават все по-нередовни.

Симптоми на менопауза

Повечето, но не всички симптоми на менопауза са пряко свързани с променливи нива на естроген. В периода между пубертета и менопаузата, зрялата яйцеклетка се освобождава и маточната лигавица се удебелява, за да се подготви за закрепяне на оплодената яйцеклетка. Ако тя не е оплодена, се елиминира по време на менструация.

Нередовни периоди

Това обикновено е първия признак на менопаузата. Тъй като производството на естроген и прогестерон става хаотично, менструалния цикъл става нередовен. Обикновено той намалява от 28 дни до 21-25 дни. След това има периоди, когато той отсъства.

Самият период се променя, понякога той е по-кратък. Въпреки, че шансовете за забременяване значително намаляват, все още това е възможно и затова трябва да се продължи използването на адекватна контрацепция в продължение на една година или повече след последната менструация.

Горещи вълни и нощни изпотявания

Горещите вълни обикновено започват около 47 или 48 години и за повечето жени продължават около две, три години. Това са най-честите симптоми на менопаузата и засягат около 75% от жените.

В ранните етапи на менопаузата, горещите вълни и изпотяването може да се почувства само в предходната седмица преди менструацията, когато нивата на естроген намаляват. Тези симптоми траят обикновено няколко секунди, но може да продължат до 15 минути, повтаряйки се няколко пъти през деня.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *