Миома – симптоми и лечение на заболяването

Миомата е вид тумор, който се образува в тъканите на матката. Образуванието е доброкачествено и се състои от мускулни влакна. Размерите на миома могат да бъдат от грахово зърно до големината на пъпеш.

Счита се 20-50% от жените имат или ще имат такъв вид тумор в някакъв момент от живота си. Заболяването се среща рядко при жени под 20 годишна възраст, най-често то засяга дамите между 30 и 40 години. Доброкачественото образувание е възможно да се свие след период на менопауза.

Причини за миома

Наследствени и генетични фактори, могат да бъдат една от причините за поява на миома. Учените проучват уникални генетични фактори, които регулират хормоните. Повишеното количество на естроген води до прекомерното размножаване на клетките и свръхрастеж на тумора. Открити са хромозоми, превозващи общо 145 гена, които могат да повлияят на растежа на фиброма. Някои експерти считат, че маточните миоми, са наследени от гените на бащата.

Признаци и симптоми за развитието на миома

Един от най-характерните признаци за това състояние е силното вагинално кървене. Някои жени страдат от продължителен и обилен менструален цикъл, който в много случаи създава пречка за извършване на рутинните дейности. В резултат от загубата на кръв, някои жени развиват анемия, което причинява умора или замаяност.

Миома може да предизвика редица репродуктивни проблеми, включително повтарящи се аборти, безплодие, преждевременно раждане, седалищно раждане и много други усложнения. Въпреки оскъдните изследвания в тази област, някои данни показват, че тези фиброми, които променят формата на матката са най-вероятните причинители на посочените проблеми.

Жени, които имат симптоми за наличие на миома и желаят да забременеят, трябва да си направят тест за оценка на маточната кухина.

Когато една жена развива необичайно кървене и нейния менструален поток е по-тежък от обичайното и продължителността му е по-голяма, посещението при гинеколог е задължително. При някои жени този процес продължава почти постоянно. Прекомерната загуба на кръв, води до загуба на желязо от организма, което причинява анемия.

Лечение на миома

Съществуват различни методи за лечение на миома, които включват:

  • Лечение с прогестерон;
  • Аблация на ендометриума;
  • Лапароскопска миомектомия;
  • Хистеректомия.

При образуване на големи фиброми, може да се създаде чувство на тежест и натиск. В действителност размера на миома се определя чрез сравняване с размера на матката при различните периоди на бременност.

Не съществуват лекарства, които завинаги ще свият фиброма. Често тежък кръвоизлив може да бъде намален с помощта на противозачатъчни лекарства. При липса на естроген, тумора обикновено намалява размера си. За съжаление ефекта е временен и миома бързо се възстановява към предварителното си състояние. Мифепристон е лекарство, което също може да доведе до намаляване големината на тумора и в много случаи допринася за спиране на необичайното маточно кървене.

Хистеректомията е хирургично отстраняване на матката. Това лечение се използва при жени с тежки маточни фиброми, които не желаят да имат деца. Тази процедура включва също премахване на други части от половата система като шийката на матката, яйчниците и маточните тръби.

Операцията може да се извърши вагинално или чрез разрез в корема. След хистеректомията повечето пациенти остават в болницата в продължение на 3-5 дни. Възстановяването на жената продължава до около 6 седмици.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *