Монтаж на климатици

Живея в блок с изолация и въпреки това сметката за парното зимата не пада под 120-150 лв. Преди две години реших, че това вече не се издържа и трябва да предприема нещо по този въпрос. След като направих проучване на пазара се спрях на отопление с климатици – всички твърдяха, че това е възможно най-евтиният начин.

Направих проучване на предлаганите у нас марки климатици в Интернет и стигнах до извода, че е по-добре да си взема климатик от по-висок клас. Марките, на които се спрях бяха: Fujitsu, Daikin и Panasonic. Поразпитах насам-натам приятели, познати и ми препоръчаха няколко фирми за монтаж и подръжка на климатици и автоклиматици.

Свързах с една от тях, която прати техници да направят оглед вкъщи, препоръчаха две от марките климатици, на които се бях спрял – Fujitsu и Daikin, реших че това са моите хора и направо заговорихме по същество – разясниха ми каква е разликата между двете марки климатици и аз се спрях на Fujitsu.

Tъй като исках да закупя по един климатик за всяка стая, три общо, ми предложиха много добра отстъпка. Определихме мястото за поставяне на климатиците, като съобразиха посоката на въздушните струи.

Тъй като едновременно със слагане на климатиците бях решил да направя освежителен ремонт вкъщи, техниците от фирмата ми препоръчаха да направим монтажа на два етапа – на първият да положат тръбите за климатиците в стените и да сложат стойките за външното тяло, след което стената да се замаже с гипс и след това да си я боядисвам.

Закупих трите климатика от фирмата и момчетата дойдоха да направят първият етап от монтажа. В моя случай всичко мина много бързо и лесно (гледайки го от страни), тъй като стените са тухлени и вкопаването на тръбите не представляваше никаква трудност за монтажистите.

Поставянето на тръбите и стойките отне не повече от 2 часа (общо за трите климатика). Момчетата от фирмата ми казаха да се обадя след като завърша ремонта. Така и направих. Дойдоха за вторият етап от монтажа, свързването на климатиците помежду им.

Монтажниците започнаха да свързват климатиците от сутринта и още преди обяд бяха напълно готови, а аз се радвах на новите си придобивки. Работеха изключително бързо, а същевременно с това и чисто.

До момента са идвали два пъти за профилактика на климатиците, като при всякои идване мерят налягането на фреона, почистват вътрешното и външното тяло и общо взето се грижат за правилното функциониране на климатиците. Към този момент съм много доволен от поставянето на климатиците, сметката за ток зимата е не повече от 50-60 лв, а на всичкото отгоре и лятото е много хладно.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *