Как да изберем мъжка риза?

Всеки себеуважаващ се мъж трябва да има поне няколко ризи в гардероба си, било то спортни или официални. Съществуват няколко важни стъпки при избирането на мъжка риза. Видът яка, размерите на дрехата и цветът.

Нека започнем с размерите. Една риза трябва да изглежда така, сякаш е шита за теб, независимо от това дали е официална или спортна. Разликата между двата типа е, че при спортната не е задължително да е плътно по тялото ти.

Може да се разминава с един два размера и пак да ти отива. При официалните обаче се забелязват разликите в размерите и ако не си с помислил предварително, може да не ти отива. Как се избира размер на ризата?

При официалната първото нещо, което трябва да направиш, е да закопчаеш всички копчета. Ако на врата ти е прилепнала, значи един от факторите вече е отметнат. Следващото важно нещо, на което трябва да се обърне внимание са ръкавите – дължината им трябва да стига между китката и кокалчетата на ръката.

Последната, но не и по важност стъпка при определянето на точния ти размер са раменете. Ръбовете на ризата, трябва да пасват на раменете ти. Нито да са навън, нито да са навътре.

Следващото важно нещо, което трябва да знаем при избора на риза е видът на яката. Има два основни типа яки – отворена и затворена. Отворената е най-подходяща за костюм и се счита за най-официалната.

Изключено е да се носи с дънки или в някаква комбинация на спортно-официални дрехи. Нейните ъгли са широко разтворени. Затворената е с по-прибрани ъгли и е подходяща за носене дори без вратовръзка.

Трятият тип яка е за спортно-официални дрехи – с копчета. Не е подходяща за носене с вратовръзка.

Цветът е следващия фактор, с който трябва да се съобразиш при избора си на риза. Едноцветните ризи за считани за по-строги и по-делови. Най-често срещания цвят е белият, който е и почти задължителен за гардероба на мъжа.

Може да се комбинира с всякакви цветове костюми и ще изглежда стилно. Също така не са за подценяване и цветът на вратовръзката и костюма. Ако искате да комбинирате с някакъв друг цвят риза, премислете добре цветовата комбинация, за да са в добро съчетание.

Имайки предвид тези няколко основни етапа при избирането на риза, може да се улесните в избора на подходяща риза.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *