Знаете ли как да се предпазите от насекомите?

Съществуват различни видове насекоми, които разпространяват болести като: западнонилска треска, Лаймска болест, бубонна чума и др. Използването на репеленти, може да помогне за предотвратяване и контрол на тези заболявания.

Предпазване от насекоми

Много видове репеленти са ефективни при защита от вредители, но в същото време съдържат синтетични съставки, които могат да бъдат опасни за хората.

Ето защо използването на натурални репеленти, които не съдържат вредни синтетични съставки и са нетоксични, имат голям ефект в предпазването от насекоми.

Една от най-честите активни съставки, съдържащи се в репеленти за защита от насекоми е DEET. Това е мощен инсектицид, използван в над 400 продукта. Въпреки, че е много ефикасен, безопасността му е под въпрос.

Когато се прилага директно върху кожата, повече от половината от веществото се абсорбира в кръвния поток. Това може да предизвика нежелани реакции, като кожни обриви, мускулни спазми, гадене, сънливост и раздразнителност. При тежки състояния може да предизвика припадък или смърт.

Съществуват много по-безопасни и ефективни средства, които са алтернативни на DEET. Те са съставени от естествени източници, които отблъскват насекомите. Този вид репеленти съдържат етерични масла, извлечени от растителни източници. Те въздействат на насекомите с помощта на аромат, който те избягват.

Повечето натурални репеленти, съдържат ароматно масло от цитронела. Това е вид етерично масло, получено от листата на растението Лимонова трева. Други съставки, които се използват за производство на естествени средства за защита от насекоми са: лавандула, розмарин, мента, евкалипт, бласкун и бергамот. Също така, с доказан ефект са естествените масла от канела, рициново масло, кедър, карамфил, здравец, бор, босилек, мащерка, чесън и др.

Повечето естествени репеленти съдържат вода вместо алкохол, като база. Водата е по-малко летлива и не се изпарява толкова бързо. На водна основа, продуктите ще действат по-дълго време.

Използването на репеленти в защита от насекоми, може да помогне за контрол и предотвратяване избухването на заболявания, пренасяни от тези вредители. Съществуват и много средства, които са с двойно действие. Те имат слънце защитна функция и се използват при защита от насекоми.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *