Причини за обриви по тялото

Често зачервената кожа се асоциира с обрив. Като цяло кожните обриви са локализирани до определена зона на тялото, като лицето и гърба например. Обривите по цялото тяло обикновено са индикация за тежка вирусна инфекция и са причина за безпокойство.

Има редица фактори, отговорни за причиняване на обрив по цялото тяло:

1. Варицела

Това е вирусна инфекция, при която по цялото тяло се появява наподобяващ мехурчета обрив, който е съпроводен със силен сърбеж. Те са пълни с течност и могат да се появят и във вътрешността на носа и устата. Варицелата по-често се среща при децата. Освен обрива тя създава допълнителен дискомфорт, тъй като инфекцията предизвиква главоболие, повишена температура и болки в гърлото.

2. Морбили

Обрива при болест като морбили обикновено започва от ушите и бързо обхваща цялото тяло. С правилно лечение, той може да изчезне в рамките на една седмица. Морбили е заразна инфекция, която може да причини обрив и на малки деца, който е съпроводен с лек и поносим сърбеж.

3. Алергични реакции

Прекаляването или повторно използване на някои лекарства, може да доведе до нежелани реакции в организма, в резултат на което се образуват обриви по цялото тяло. Злоупотребата с лекарства е основната причина при този тип обриви.

4. Хранителна алергия

Хранителната алергия също може да доведе до нежелана промяна във външния вид на кожата. Някои възрастни и деца са алергични към млякото. Алергията към млечни продукти може да предизвика кожни заболявания, като образуването на мехури, които засягат цялото тяло.

5. Екзема

Обрив по цялото тяло може да се появи вследствие на екзема или кожен проблем, който предизвиква възпаление и сърбеж. По-често екземите се срещат при кърмачета и малки деца. При такова състояние, кожата става суха и лющеща се. Причините за това могат да бъдат използването на неподходящи сапуни.

Лечение за обрив по цялото тяло, включва прилагането на овлажнители, лосиони или кремове за облекчаване на дискомфорта. Тези състояния на кожата могат да се влошат, ако не се лекуват навреме.

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *