Остеопороза – лечение с калций

Остеопорозата се развива, когато е налице дисбаланс между клетките, които формират костните тъкани и тези които ги разграждат. Заболяването се лекува чрез консумация на богати на калций храни и калциеви добавки.

Остеопорозата е болестно състояние, което се характеризира със слаби и чупливи кости. Като цяло костите са отслабени поради липса на калций и други важни минерали. Най-често засегнатите части са тазобедрената става, гръбнака и китката.

Калциеви добавки

Заболяването може да се срещне във всяка възрастова група, но най-често се развива при по-възрастните жени.

Симптомите на остеопороза не се проявяват в ранен стадий на заболяването. Ето защо се нарича „тихата болест”.

В действителност повече от пациентите с остеопороза търсят лекарска помощ едва когато получат фрактура. Диагностиката на заболяването се извършва с тест за костна плътност.

Факторите, които причиняват заболяването са стареене, слаба костна структура, странични ефекти от употребата на лекарства, фамилна анамнеза и др.

Калций за лечение на остеопороза

Остеопорозата е заболяване, което се нуждае от незабавно лечение. Фрактури на гръбначния стълб могат да доведат до хронични болки в гърба и загуба на височина. Калцият играе важна роля за лечението на отеопороза. Повишеното отлагане на калций укрепва костите и възстановява плътността им. Калция може да се приема под формата на хранителни добавки.

При възрастни дневните нужди от калций могат да варират от 1000 до 1500 мг. Въпреки това, не трябва да се приема повече от 600 мг. за един прием. Дозата трябва да бъде разпределена равномерно през целия ден, за да може да се усвои от организма. Научни изследвания показват, че калция се абсорбира оптимално, когато се приема заедно с храната.

Една от най-често предписваните калциеви добавки е калциев карбонат. Въпреки, че болшинството от пациенти могат да го усвоят, някои е възможно да получат стомашно-чревни проблеми. В този случай пациента трябва да се консултира с лекар за приемането на друга алтернативна добавка.

Други калциеви добавки са: калциев нитрат, лактат, коралов калций и др. Необходимата доза на всяка добавка е различна, в зависимост от състоянието на пациента.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *