Усложнения в следствие на остеопороза

Заболяването, при което костите започват да губят своята плътност и това води до значително повишен риск от счупването им се нарича остеопороза. Тя може да доведе до тежки усложнения като причиняване на други последващи я болести, а също така и до смърт.

Колкото повече остарява човек, толкова повече започват да се губят колагена, протеините и калция в тялото, като всички те са отговорни за укрепването на костите и за възстановяването на тъканите им чрез образуване на нови клетки.

Хората диагностицирани с остеопороза или дори с остеопатия са с най-висок риск от фрактури поради загуба на костна плътност и здравина. Тези счупвания могат да се получат и от най-незначителни падания, удари и дори от по-резки движения или рутинни ежедневни дейности.

Остеопорозата води до много рискове. Ако веднъж сте получили счупване в следствие на това заболяване бъдете сигурни, че ако не се лекувате ще получите ново счупване. Остеопорозата не е нещо, което трябва да се пренебрегва, а е необходимо провеждането на агресивно лечение срещу нея. Болките предизвикани от нея могат да ви направят нетрудоспособни за много дни напред и дори най-елементарните движения ще ви се сторят прекалено трудни за изпълнение.

Не са редки случаите, при които човек не може да се възстанови напълно след претърпяна фрактура. Съществува и риск от получаване на дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, пневмония и болести свързани с обездвижване като загуба на мускулен тонус и сила.

Смъртността през първите 12 месеца след счупване на бедрената кост или на тазобедрената ябълка е приблизително 20%, което веднага вписва остеопорозата в списъка на изключително опасните болести.

В следствие на остеопорозата може да се получи и кифоза, която представлява сериозно изкривяване на гръбнака и човек вече не върви изправен, а изглежда така сякаш е наведен. Търсенето на медицинска помощ е задължително, ако искате да си върнете нормалният начин на живот и да спрете прогресирането на тази болест на костите.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *