Усещане за парене по кожата по време на бременност

Усещането за парене по кожата по време на бременност е една от промените характерна за бременните жени. Повишените нива на естроген и прогестерон в организма по време на бременност може да предизвика редица промени.

Едно покачване на нивата на хормоните може да предизвика парене по кожата в областта на корема или около гърдите. В някои случаи това е съпроводено от сърбежи или обриви.

Причини за чувствителността на кожата по време на бременност

Парене по кожата при бременностПромените в кожата, по време на целия период на бременността, се дължи главно на хормоните в тялото.

Хормоналните промени, могат да предизвикат проблеми като акне, кожни обриви и суха кожа, което причинява усещане за парене.

Хубавото все пак е, че тези промени са временни и не оказват влияние върху майката и детето по никакъв начин.

Ето някои от причините, които предизвикват чувствителността на кожата:

- Естрогена и прогестерона, могат да променят състоянието на кожата, като я направят прекалено мазна или суха.

- Разтягането на кожата – това е другата причина, поради която води до усещане за парене. Това се дължи на развиващия се плод и може да доведе до появата на стрии.

- Парене на кожата на гърдите – това също се дължи на разтягането на кожата в тази област на тялото. Ареолите става болезнени, може да се появят и обриви.

- Интертриго – това е състояние на кожата, при което се образуват кожни гънки по ръцете, гърдите, коленете и други зони на тялото. То се дължи на бактериална или гъбична инфекция, която причинява усещане за парене на кожата.

- Увеличаване на секрецията на щитовидната жлеза също може да предизвика парене по кожата.

- Гестационен диабет – страдащите от тази форма на диабет може да доведе до обезводняване на организма. Това предизвиква изсушаване на кожата и усещане за парене и сърбеж.

Промените в кожата, предизвикани от сухота, могат да бъдат доста притеснителни. Ето някои средства за защита от това състояние:

- Не разчесвайте засегнатите райони на кожата, колкото и да ви се иска.

- Необходимо е да консумирате повече вода и течности, което ще помогне за хидратирането на кожата.

- Нанасянето на зехтин или сок от алое вера ще помогне за успокояване на усещането за парене.

Не забравяйте да се консултирате с дерматолог, в случай че усещането за парене е интензивно. Той може да ви предпише някои кремове и лосиони, които да облекчат състоянието.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *