Перфорирана язва

Перфорираната язва е състояние, при което в стената на стомаха, тънките черва или хранопровода, в следствие на нарушена цялост на тъканите, се образува отвор. Перфорацията на язва е опасно състояние, което води до изтичане на кръв в коремната кухина и тежко възпаление на стомаха.

Причини

Според медицинските експерти, причините за това състояние могат да бъдат различни, но най-честата е бактериална инфекция, причинена от бактерия Helicobacter Pylori. В някои случаи, когато перфорираната язва не е причинена от вътрешни травми или заболявания на стомаха, причините могат да бъдат в приема на лекарства, като аспирин в големи дози.

Според проучване 50% от перфорираните язви са предизвикани от приема на противовъзпалителни лекарства. При някои по-възрастни хора, този вид заболяване може да бъде причинено и от рак на стомаха.

Симптоми

Най-често срещания симптом при перфорирана язва е пареща болка в корема, между пъпа и гръдната кост. Други симптоми на това заболяване са гадене, повръщане, загуба на апетит, загуба на тегло и др. Кървенето е също друг често срещан симптом при перфорирана язва.

Диагностициране

Методите за поставяне на точна диагноза при перфорирана язва са: ендоскопия, барева каша и биопсия. При ендоскопията, която е много популярна през последните години, се вкарва гъвкава тръба в хранопровода. Монтираната камера, помага на лекаря да установи заболяването. При биопсията, се взема част от тъканта, след което тя се изследва.

Лечение

Лечението на перфорирана язва включва приема на лекарства, промени в начина на живот и хирургическа намеса. Тъй като операцията и приема на лекарства има своите странични ефекти, най-добре е да се предпочете промяната в начина на живот. Подходящата диета се препоръчва от медицински експерт. Операцията при перфорирана язва се препоръчва на пациенти, които не се повлияват от действието на медикаментите. Операциите, които се правят обикновено са ваготомия, антректомия и пилорпластика.

Усложнения

Перфорираните язви могат да доведат до сериозни усложнения, ако не се лекуват своевременно. Кървенето, което се предизвиква от перфорираната язва, може да ерозира стените на стомаха и кръвта бавно да проникне в храносмилателния тракт. Перитонит и възпаление на коремната кухина е може да бъде предизвикано от перфорация на язвата. Перфорираната язва може да бъде лекувана и за това не се колебайте да потърсите медицинска помощ още при първите симптоми на това заболяване.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *