Почивките на Острова от възкачването на кралицата на трона досега

Най-горещата тема в Обединеното кралство доскоро бе Диамантения юбилей на кралицата. Много туристи вляха честно спечелените си пари в местната икономика само и само да присъстват на пищните тържества. Някои от тях са родом от Острова, други просто отиват да се порадват на зрелищата. Затова нека видим как точно са се променили почивките за британци по време на царуването на Елизабет.

Диамантения юбилей на кралицата

Екскурзиите през 50-те години на миналия век са били значително по-евтини от сегашните. Дори и в най-заетите сезони един трип до Коста Брава, например, е излизал на средностатистическия островинтянин около £40.

Естествено, трябва да имаме предвид, че парите непрекъснато се обезценяват и тогава хората са вземали значително по-ниски заплати отколкото в момента.

Но дори и според тогавашните стандарти, хората е трябвало да спестяват средно 5 седмици, за да могат да си позволят самолетни билети и разноски по хотели до такова място.

Към днешна дата, британци могат да заделят от възнагражденията си в продължение само на три седмици, за да отидат на почивка. Повечето от тях избират не толкова скъпи и далечни дестинации, но все пак ситуацията се е подобрила за последните 60 години.

Когато Елизабет се качва на трона, едва 2 милиона от поданиците й са прекарвали почивните си дни извън родината. Сравнено с онези 56 милиона, които са го направили през 2011 г., британци определено не могат да се оплачат, че нямат достатъчно средства, за да пътуват.

През 50-те години най-популярните дестинации за жителите на Обединеното кралство са били Швейцария, Испания, Италия и Франция. И до днес те си остават предпочитани, най-малкото, защото се намират сравнително близо и излизат по-евтино. По петите, обаче, ги гонят различни градове в САЩ, Тайланд, Индия, Дубай, Турция и Хърватска. Изгодните оферти на различните местни авиокомпании със сигурност са спомогнали за разширяването на кръгозора на британците.

Единственото нещо, което може би не е претърпяло подобрение откакто кралицата се е качила на трона, е обслужването в самолета. Преди 60 години много по-малко хора са използвали този тип транспорт, съответно обстановката е била луксозна и се е обръщало внимание на всеки. Но имайки предвид, че вече всеки иска да стигне навсякъде възможно най-бързо и все повече пътници предпочитат да пътуват по въздух, това е напълно обяснимо.

социално споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *