Какво причинява появата на менопауза?

Менопаузата е състояние, което може да настъпи по две причини. Това може да е резултат от някакъв вид медицинска интервенция, или когато това е естествен процес от живота на жената, когато тя премине в определена възраст.

Независимо от причините за менопауза, това състояние е съпроводено с някои неприятни симптоми, които предизвикват известен дискомфорт. Въпреки това, съществуват начини, които могат да помогнат при тяхното облекчаване.

Съществуват три вида менопауза.

Естествената менопауза е най-разпространения вид. Тя започва, когато приключва репродуктивния период на жената. За да се счита, че периода на менопауза е започнал, трябва в продължение на дванадесет месеца да липсва поява на месечен цикъл. Естествената менопауза, обикновено се случва, когато жената е на възраст между 40 и 50 години.

Втория тип е преждевременна менопауза. Това се случва, когато менструалния цикъл спира преди навършване на 40 годишна възраст. За това състояние има няколко причини като: автоимунни процеси, генетика или медицинска интервенция (химиотерапия) и др. Преждевременната менопауза е фактор, който намалява риска от рак на гърдата, но може да повиши вероятността да се развие остеопороза.

Третия вид е медицинска менопауза, или индуцирана менопауза. Това се дължи на тежко увреждане на яйчниците, което може да се дължи на медицински интервенции. Също така може да бъде в резултат от хирургично отстраняване на яйчниците.

Независимо от причините за менопауза, симптомите свързани с това състояние са едни и същи и варират по тежест и интензитет при всяка жена. Тези симптоми са причинени главно от хормоналния дисбаланс, който настъпва в организма.

За щастие има начини, които могат да променят нещата в положителна насока. Много жени, предпочитат да управляват симптомите на менопауза с естествени средства, като променят хранителните си навици и начина на живот. Алтернативната терапия също е много ефективна.

Най-важното е, че не трябва да се живее с тези симптоми. Има голям брой опции, които можете да използвате за да получите облекчение на признаците при менопауза.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *