Какво причинява появата на менопауза?

Менопаузата е състояние, което може да настъпи по две причини. Това може да е резултат от някакъв вид медицинска интервенция, или когато това е естествен процес от живота на жената, когато тя премине в определена възраст.

Независимо от причините за менопауза, това състояние е съпроводено с някои неприятни симптоми, които предизвикват известен дискомфорт. Въпреки това, съществуват начини, които могат да помогнат при тяхното облекчаване.

Съществуват три вида менопауза.

Естествената менопауза е най-разпространения вид. Тя започва, когато приключва репродуктивния период на жената. За да се счита, че периода на менопауза е започнал, трябва в продължение на дванадесет месеца да липсва поява на месечен цикъл. Естествената менопауза, обикновено се случва, когато жената е на възраст между 40 и 50 години.

Втория тип е преждевременна менопауза. Това се случва, когато менструалния цикъл спира преди навършване на 40 годишна възраст. За това състояние има няколко причини като: автоимунни процеси, генетика или медицинска интервенция (химиотерапия) и др. Преждевременната менопауза е фактор, който намалява риска от рак на гърдата, но може да повиши вероятността да се развие остеопороза.

Третия вид е медицинска менопауза, или индуцирана менопауза. Това се дължи на тежко увреждане на яйчниците, което може да се дължи на медицински интервенции. Също така може да бъде в резултат от хирургично отстраняване на яйчниците.

Независимо от причините за менопауза, симптомите свързани с това състояние са едни и същи и варират по тежест и интензитет при всяка жена. Тези симптоми са причинени главно от хормоналния дисбаланс, който настъпва в организма.

За щастие има начини, които могат да променят нещата в положителна насока. Много жени, предпочитат да управляват симптомите на менопауза с естествени средства, като променят хранителните си навици и начина на живот. Алтернативната терапия също е много ефективна.

Най-важното е, че не трябва да се живее с тези симптоми. Има голям брой опции, които можете да използвате за да получите облекчение на признаците при менопауза.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *