Какво е пролапс и какви са най-често срещаните форми на състоянието?

Пролапс или така наречената херния е болест, която е широко разпространена, както при мъжете, така и при жените. Обикновено, засяга хората в по-напреднала възраст. Съществуват няколко вида хернизация, които се проявяват с различни симптоми, в резултат на което и лечението протича по различен начин.

Преди време операцията на херния е било болезнена манипулация с продължителен период на възстановяване. За щастие сега се използват нови хирургични методи, при които процеса протича безболезнено и пациента се възстановява за кратко време.

Пролапс е състояние, при което се появява малък отвор в определена област на тялото. Това обикновено е коремната кухина, където мембраната която придържа коремните органи отслабва поради процеса на стареене или твърде много физическо напрежение, вдигане на тежки предмети и др.

През този отвор преминава част от тъкан или орган, в резултат на което се образува подкожна бучка. Първоначално тя е с малки размери, които в последствие нарастват. В зависимост от мястото на изсипването, съществуват няколко вида хернии.

Повечето хернии се появяват в областта на корема. От тях повече от 75% са ингвинална херния. Тя от своя страна се дели на пряка и косвена. Пъпната херния се появява, ако пъпната връв на бебето не се затваря добре и коремното съдържание оказва натиск върху мембраната, която придържа червата и други коремни органи.

Диафрагмална херния е състояние, което се развива в горната част на корема, при което една част от стомаха се приплъзва през отвор на диафрагмата. Бедрената херния, също се намира в коремната област, но хернизацията се образува в бедрения канал.

Съществуват и други разновидности на това заболяване, но те се срещат по-рядко. В заключение, хернията не е тежко заболяване и може лесно да се лекува. Но имайте предвид, че забавянето на операцията може да доведе до усложнения.

Ето защо, ако забележите някои от горепосочените симптоми, потърсете съвета на специалист, който ще диагностицира състоянието и ще предложи възможно най-подходящото за вас лечение.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.