Разград

В североизточните части на страната е разположен Разград, имащ статута на административен околийски център. Разград се разполага в историко-географската местност на Лудогорието в котловината на река Бели Лом.

Населението на Разград възлиза на 33 880 граждани сочи демографското изследване проведено през 2011г. Югозападно е отделен с 49км от град Шумен, в северна посока с 43 км от Търговище, а в югоизточна посока на 65 км от Русе. ЖП линията Русе-Варна е разположена на 7 км от град Разград, а международния европейски път Е70 осигурява свързаност с пристанищните центрове Русе и Варна.

Още от епохата на античните култури са открити сведения за поселище, което се е изградило на района на днешен Разград.

Добил слава още с четата на войводата Таньо Стоянов, Разград е освободен от руските войски от ХІІІ армейски корпус на 28 януари 1878 година. Руските войни са били оглавявани от княз Александър Дондуков - Корсаков. През 1944 година на 8 септември първите части на Червената армия, оглавявани от генерал-лейтенант В. Шлемин влизат в града.

Разград е една чудесна и приятна туристическа цел за гости и туристи, като се има предвид природните красоти, съхранените български традиции и различни културни дейности.

Още в антични времена хора са живели в живописната долина на река Бели Лом, която разделя града на две. Намерени са достатъчно факти за наличието на първобитно населено място от откритите тракийски надгробни паметници. Сега е възможно да се разгледат непокътнатите зидове на отбранителния град-крепост Абритус, който римляните създали върху отломките на първобитно населено място. В регионалният исторически музей се излагат около 30 000 хиляди експоната, които напомнят за величието и красотата на древната култура съществувалa на това място.

Сред артефактите е Златният пегас, придобил международна популярност. Той представлява уникална смесица от тракийски бронзови релефи, както и 835 жълтици. Укреплението Абритус е обявен за паметник на културата и археологически резерват.

Смята се, че средновековното българско поселище от ХІІІ в. Хръсград дава основите на Разград. През годините на османското владичество над България, в края на ХІV в. българите именували града Разград, докато турските завоеватели го наричали Хезарград, Херазград или пък Хразград. Други културни артефакти са джамията "Ибрахим паша" от 1616 година, която е от времето на Средновековието и Възраждането и е една от най-хубавите джамии в страната.

Часовниковата кула направена през 1864 година е знакова за Разград, а първата куполна базилика църквата "Свети Николай Чудотворец" е създадена през 1860 година. За автентичната обстановка на мястото от ХІХ век навява спомени "Вароша", който е комплекс от реставрирани къщи в типична местна архитектура. Също така тук могат да се видят къщи - музеи на емблематични представители на града, които са допринесли извънредно много за българската национална култура.

Разград е град, който е едновременно спокоен и динамичен. Може да предложи немалко забавления на младите и и едновременно с това осигурява тишина на по-зрелите хора. Града, е наистина добро място за живот.

Големият избор на имоти в Разград и достъпната им цена, е добра причина да промените изоснови вашият живот премествайки се за дълго в него. Все повече хора се решават на тази стъпка заменяйки своите жилища в големите градове и премествайки се в селища като Разград.

В случай, че сте убедени да направите такава промяна, изгодната цена на апартаментите в града не е единственото предимство. Отдава ви се възможност да използвате качествени строителни услуги в Разград, които също са на изгодна цена. Започването на строителство от нулата обаче, не е по нрава на всеки. В подобен случай бихте могли да придобиете вече изградена къща или апартамент и да се възползвате от от услугите на някоя от немалкото фирми за ремонти в Разград.

Като обобщение, Разград е с пъстра история, добра пътна инфраструктура, свързваща го с по-големи градове и в същото време предоставя спокойствие на своето население.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *