Рак на гърдата – информирайте се!

Всички жени са изложени на риск от поява на рак на гърдата. С напредването на възрастта, този риск се увеличава. Важно е да знаете кои фактори, могат да окажат влияние за развитие на рак на гърдата.

Един от рисковите фактори, предизвикващи появата на заболяването е фамилната анамнеза. Тя е свързана с двата гена BRCA1 и BRCA2. Тяхната функция е да продължи развитието на гръдните клетки и да предотвратят образуването на карцином.

Но когато тези два гена получат аномалии или мутират, те повишават риска от развитие на рак на гърдата. Заболяването причинено от генетичен фактор, се развива при 10% от жените страдащи от рак на гърдата.

Симптоми и диагноза на рак на гърдата

Симптомите при рак на гърдата варират от бучки, подуване, кожни промени и др. Симптомите, които са подобни на тези на рак на гърдата, може да бъдат в резултат от предракови състояния, като например инфекция или киста. Жените трябва да си направят самостоятелен преглед всеки месец, за да предотвратят появата на усложнения. Това се отнася особено за тези жени, които на възраст над 40 години.

Съществуват тестове за диагностициране на рак на гърдата. Те помагат за определяне на вида и ефективността от лечението. Методите за диагностика са скринингови изследвания и диагностичен тест. Скрининг тестовете търсят признаци на заболяването при жени без симптоми.

Възпалителния рак на гърдата е много рядко, но сериозно заболяване. Симптомите при този вид болест могат да включват зачервяване на гърдите, подуване, топлина, портокалова кожа, други кожни промени, подуване на лимфните възли, сплескване на зърното и др.

Възпалителния рак на гърдата, понякога е грешно диагностициран като инфекция, тъй като той се среща по-рядко и не е изследван колкото другите видове рак на гърдата. Диагностицирането на този вид рак се състои най-често от физически преглед, мамография на гърдата, ядрено-магнитен резонанс и дори ултразвук.

Лечение на заболяването

Съществуват различни методи за лечение на рак на гърдата. То зависи от вида, стадия на заболяването, има ли наличие на метастази, възрастта на пациента и неговото общо здравословно състояние. Най-често се прилага хирургическа операция за отстраняване на тумора или мастектомия.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *