Възстановяване след лумпектомия при рак на гърдата

Лумпектомията представлява операция при рак на гърдата, която по-малко агресивна от мастектомията (пълното премахване на гърдата). При тази хирургическа намеса се отстранява само бучката и прилежащата около нея здрава тъкан (за по-сигурен резултат), така че да се запази по-голямата част от гърдите.

Въпреки, че лумпектомията не е толкова агресивна и травмираща, тя също причинява голяма болка и дискомфорт и изисква дълъг период на възстановяване (няколко седмици).

Възстановяване и грижи след лумпектомия

Този тип операция се извършва обикновено без хоспитализация. Преди нея се наблюдават жизнените показатели и се дават необходимите медикаменти. В зависимост от случая може да се направи локална или местна анестезия (упойка). Хирургът отбелязва линията на разреза и се премахват бучката, околните здрави тъкани и лимфните възли. След това раната се зашива.

След операцията пациентът се премества в стая за възстановяване и му се дават допълнително медикаменти. Обикновено пациентът не се налага да пренощува в болницата. Поставя се дренаж под мишницата за да се отстранят натрупаните течности след операцията.

Ако са отстранявани и лимфни възли, възстановяването може да отнеме малко повече време, а след време може да се наложи допълнително изрязване за да се гарантира, че раковите тъкани са изчистени напълно.

Ефектът от анестезията преминава след около 48 часа. През това време не трябва да сядате зад волана, да подписвате важни документи или да вземате важни решения. Обикновено шевовете не трябва да се премахват тъй като се използват саморазграждащи се конци.

В противен случай, обикновените конци се свалят след около 15 дни. Налага се ежедневно превързване на раната и тя трябва да се прави в съответствие с инструкциите на хирурга и след като се спазват всички хигиенни норми за да се отстрани възможността за инфекция.

След лумпектомията е важно да не се полагат никакъв вид усилия в горната част на тялото. Изпълняват се специални упражнения, за да се преодолее сковаността в ръцете и раменете. Трябва да се носи спортен сутиен, който осигурява правилната подкрепа на гърдите и предотвратява нараняване при някой от движенията.

Избягват се аерозолите и дезодорантите защото могат да раздразнят тъканите и да забавят лечението. Обикновено се изискват около 2-3 седмици за възстановяване след операцията, но с подходящите предписания от лекуващият лекар, този срок може да бъде намален.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *