Причини за развитие на инфекция с вируса на рубеола

Съществуват много заболявания, които се разпространяват по въздушно капков път. Едно от тях е рубеола или така наречената „шарка”. Тази инфекция може да засегне всеки човек, независимо от неговата възраст и е особено опасно за бременните жени и тяхното бебе. Ето защо, получаването на имунизация е толкова важно. То може да предотврати заболяването и да попречи на появата на вродени дефекти.

Вирусът на рубеола или „немска брусница” е една от болестите, които лесно се предават по въздуха, чрез вдишване на капчици от респираторни секрети на заразен човек. След като вируса попадне в организма на индивид, симптомите започват да се проявяват след един, два дни.

Те включват повишена температура и подути лимфни възли зад ушите и шията. Също така видим симптом е появата на обрив, който първоначално започва да се разпространява по лицето а след това и по други части на тялото. Той изглежда като малки розови точки. Пациента може да има оплаквания и от чувство на сърбеж. След няколко дни пъпките започват да изчезват, като на места може да се забележи излющване на кожата.

Когато възрастните пациенти са поразени от Рубеола, симптомите могат да включват: главоболие, липса на апетит, възпаление на очите, подуване на ставите и др. При бременните жени, тази болест може да доведе до развитие на вроден рубеолен синдром, който може да причини заболяване на костите, глухота, чернодробни проблеми, забавено умствено развитие, сърдечни проблеми и др.

Получаването на ваксина е един от най-сигурните начини за предотвратяване на болестта. Имунизацията се прави на два приема. Първият е когато детето е навършило 12 месеца, а втория, когато то е на възраст между 4 и 6 годишна възраст.

Жените, които планират да забременеят, а нямат имунитет към вируса на рубеола, е препоръчително да се подложат на имунизация, поне един месец преди зачеването. Вече бременните жени, трябва да избягват контактите с много хора, и да се ваксинират веднага след раждането.

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *