Симптоми при астигматизъм

Когато говорим за астигматизъм, се наблюдават различни симптоми. Замъгленото зрение, обаче, е най-често срещания симптом. Някои хора виждат изкривено изображението на предметите, които наблюдават. Други подобни симптоми могат да бъдат чувство на напрежение в очите и главоболие.

Всички тези проблеми се появяват, ако състоянието се неглижира и не се вземат своевременни мерки дълъг период от време. Някои хора, дори е възможно да проявят дразнене, изкривено зрение или други форми на дискомфорт в областта на окото. При по-тежките случаи, страдащият може да се изследва за кератоконус, което е дегенеративно увреждане на очите.

Симптоматиката на този дефект са еднотипни за всички възрасти. Този феномен може да се установи, ако пациентите се оплакват от трудности при фокусиране, когато работят с компютър, четат или пишат. Такива хора се случва постоянно да накланят глава за да видят даден предмет. Всички тези симптоми не е задължително да доказват наличие на астигматизъм. Те могат да се дължат и на други нарушения, свързани с очите.

Лечението на астигматизма се извършва чрез очила или контактни лещи за корекция. Коригиращите средства не са задължителни при леките форми, ако астигматизмът не се съпътства от друга рефракционна аномалия като далекогледство и късогледство, например.

Лещите за това нарушение са известни като торични лещи и са с по-големи свойства са пречупване на светлинните лъчи. Не избързвайте, а изчакайте тези лещи да ви се изпишат от офталмолог след поредица направени тестове, за да се уверите, че сте избрали най-точното коригиращо средство с точния цилиндър.

Рефрактивната хирургия се занимава с това, че неправилната форма на роговицата може да бъде коригирана чрез лазерна операция. За извършването на очната операция, офталмологът трябва да бъде сигурен, че страдащият от стигматизъм няма дефект на ретината, белег на повърхността на роговицата или друг структурен проблем с очите.

Астигматизмът много често остава неидентифициран и дори в чести случаи, пациентът не предполага за неговото съществуване. Когато сте информирани и усетите, че проявявате някой от симптомите, е добре своевременно да потърсите очен лекар и да вземете предписаните мерки за отстраняване на този проблем.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *