СПИН и поява на силен обрив

Силният обрив обикновено се появява по време на първичната ХИВ инфекция в най-ранния етап от заболяването СПИН. Обривът може да се появи в една или няколко области на тялото и да причинява сърбеж.

Спин

Той е един първите симптоми на ХИВ инфекцията. Въпреки това, обрива не се появява при всички пациенти. При някои обаче той може да се развие в рамките на 2 до 3 седмици от момента на заразяване.

След няколко седмици той изчезва, след което няма никакви признаци и симптоми на заболяването. Това състояние може да продължи няколко години.

Както вече споменахме ХИВ обривът се развива в остра или първична форма, където човешкия имунодефицитен вирус реагира бързо след проникването му в организма. Този етап е известен като сероконверсия, когато имунната система започва да изработва антитела срещу микроорганизмите или инфекциозните агенти, намиращи се в кръвния серум, в отговор на инфекция.

На този етап броя на клетките на ХИВ в кръвта започват да се увеличават докато броя на CD4 клетките намалява значително. CD4 клетките са белите кръвни клетки, които се борят с инфекциозните агенти. Човешкия имунодефицитен вирус се прикрепя към Т4 клетките, инжектира своите РНК в тези клетки, и след това ги унищожава.

Обривът на ХИВ е макулопапулозен и може да засегне всяка част на тялото. По-често, кожен обрив се развива по лицето, ръцете, краката и тялото. Понякога може да се появи в областта на гениталиите и ануса. Обривът обикновено има червеникав или кафеникав цвят. Петната са малки, леко релефни и предизвикват болки или сърбеж.

Обривът обикновено трае около 2 седмици. Други обстоятелства като херпес симплекс, херпес зостер и др. могат да причинят обрив по кожата при ХИВ позитивни хора. Използването на някои лекарства също може да е причина за кожни лезии при инфекция от ХИВ.

Обривът причинен от ХИВ, може да прилича на обрив причинен от псориазис. Но обривът от ХИВ често е съпроводен и от някои други симптоми, като: висока температура, главоболие, подути лимфни възли, мускулни болки, отпадналост, загуба на апетит и др.

бутон за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.