4 въпроса за спорта и за децата

Това са 4 жизнено важни въпроса, отнасящи се до избор на спорт за Вашето дете. Отговорите им, с тяхната вариативност и разнообразие биха могли да определят бъдещето, а защо не и бъдещата му кариера...

Защо точно спорт, а не рисуване, например?

Рисуването е прекрасен начин за развиване на възприятията, усета към естетиката и красотата в изкуството, обаче това далеч не задоволява всички потребности у детето. Но идеята спорта да се комбинира с още нещо би била много уместна.

Кога е подходящата възраст или с други думи кога да е Великото начало?

Тъй като всяко дете има своята история, минало и обграждащи ги обстоятелства, едно дете може да се окаже с много по-голяма възприемственост към даден спорт от друго дете. Ще знаете дали е прекалено рано, по начина, по който детето реагира и възприема това, което се случва – дали проявява заинтересованост, дали говори за това, дали се включва в дейността и т.н.

Дали е прекалено късно - за щастие такъв вариант почти не съществува! Ако няма амбиция за кариера, тогава възрастта не е от голямо значение. Тези твърдения за „подходящата възраст” разбира се, са доста вариативни, защото казвам отново – тези неща до голяма степен зависят от общата култура, възпитанието, разбиранията и начина на мислене, амбициите, мотивацията на семейната среда, откъдето детето идва.

Друг важен въпрос е какъв вид спорт/дисциплина е подходяща?

Не е като да липсва разнообразие.... Този факт обаче помага, защото различните спортове в историята са били развивани от личности с различни мечти, креативност и виждане за света. За да е избора успешен съобразете се с характера, темперамента, интересите, възможностите, мечтите и желанията на детето!

Разбира се няма да мине и без опити – опитайте няколко неща, колкото по-различни, толкова по-добре – все някой спорт ще му допадне и ще го привлече повече от останалите.

Как да мотивирам детето си?

Като цяло децата не се нуждаят от кой знае каква мотивация – те просто имат нужда от място, време и пространство, както и някой, който да ги организира. Ако все пак сте забелязали, че детето Ви има нужда от мотивацията за спортуване – без паника.

Мотивирайте го по същия начин, по който го мотивирате за всичко останало (всъщност това зависи до голяма степен и от вашите лични взаимоотношения). Най-важното в случая е Вашата подкрепа! Най-добрата мотивация ще е Вашето позитивно отношение, защото, когато важните за детето хора казват „Браво!”, това ще накара детето да скача най-високо, да тича най-бързо, ще му даде криле от щастие!...

социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *