Какви са причините за стомашна язва?

Едни от най-разпространените стомашно-чревни проблеми са стомашните язви, които представляват лезии по лигавицата на стомашно-чревния тракт. Тези отворени рани, могат да се развият по вътрешните повърхности на долната част на хранопровода, стомаха и вътрешната част на дванадесетопръстника.

Язва в стомаха

Язвата в стомаха се нарича стомашна язва, тази на хранопровода се нарича езофагеална язва, а в дванадесетопръстника дуоденална язва. Язвите могат да се развият както при децата, така и при възрастните.

Причини за развитието на стомашна язва

Както бе споменато по-горе, стомашните язви се характеризират с образуването на лезии по лигавицата на стомаха, хранопровода или дванадесетопръстника. Счита се, че тези язви могат да бъдат причинени от много фактори като: стрес, употреба на някои лекарства, прекомерната употреба на пикантни храни, тютюнопушене и др. Въпреки това последните изследвания показват, че повече от 80% от язвите на стомаха са причинени от бактерията Хеликобактер Пилори.

Това е спираловидна бактерия, която вирее в кисела среда. Тя има достатъчно камшичета, за да проникне в лигавицата на стомаха. Бактерията има специални израстъци, с които се прикрепва към епителните клетки на стомашната стена. Не всеки човек заразен с тази бактерия може да развие язва. Инфекцията може да се разпространява от човек на човек.

Друга причина за появата на стомашна язва е използването на медикаменти и лекарства. Те дразнят лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, което води до възпаление, причиняващо язва.

Болкоуспокоителни като аспирин, ибупрофен, кетопрофен и др. е установено, че причиняват язва на стомаха, ако се използват редовно. Лекарства използвани за лечение на артрит или остеопороза също могат да доведат до появата на тази болест. За да се предотврати това, е необходимо лекарствата да се приемат след хранене, а не на празен стомах.

Най-добрия начин да се диагностицира това заболяване е вашия лекар. Ако приемате други лекарства, вие трябва да се консултирате с него, за да прецени дали то ще навреди на стомаха ви. При появата на стомашна язва при деца, най-честата причина е приема на лекарства или бактериална инфекция причинена от Хеликобактер Пилори.

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *