Генетични тестове за рак на гърдата

Генетичното изследване за рак на гърдата, определя риска за наследяване на това заболяване. Това е най-разпространения вид рак сред жените.

Какво представлява генетичния тест за изследване на рак на гърдата и на яйчниците?

Докато всички жени носят определен риск за развитие на рак на гърдата и на яйчниците, жените с мутация в определени гени, са предразположени повече към това заболяване.

Генетичният анализ, представлява тест на генетичното родословие на пациента. Прави се кръвен тест, за да се открие наличието на BRCA1 и BRCA2 генна мутация. По-долу са описани условията, които пациента трябва да предприеме за правенето на този тест.

  1. Първа степен роднини (родител, брат или сестра, деца), диагностицирани с рак на гърдата или жени в период на предменопауза.
  2. Двама или повече членове на семейството с рак на гърдата или рак на яйчниците или и двете.
  3. Член на семейството с положителен генетичен тест за рак на гърдата.
  4. Вашата собствена история на рак на гърдата или рак на яйчниците.

Значение на генетичните тестове

Тълкуването на генетичния тест се прави от специалист онколог. Положителен резултат в теста, означава, че имате мутирал ген BRCA1 и BRCA2. В този случай вие сте изложени на повишен риск от развитие на две ракови заболявания.

При положителен резултат от теста за генетично изследване трябва да се консултирате за различни профилактични форми на лечение. При вземането на това решение се има предвид вашата възраст, възрастта на членовете на семейството, когато е била поставена тяхната диагноза за рак.

Въпреки, че е добре да сте информирани за генетичното родословие и риска от рак, решението за предприемане на такъв вид тест, трябва да се обмисли внимателно. Първо се убедете, че вие и вашето семейство ще можете да се справите емоционално и финансово, ако резултатите от теста са положителни.

Положителните резултат могат да дадат отражение върху семейните взаимоотношения. Освен това, разходите за генетичното изследване за рак на гърдата са доста големи.

Резултатите от теста са готови след няколко седмици. Освен това, отрицателен резултат от теста, може да ви накара да се отпуснете ненужно, въпреки средния размер на риск за заболяването.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *