Причини за възникване на злокачествен тумор на гърдата

Карцином на гърдата е една от най-честите причини за смъртни случаи сред жените. Все още не е изяснено какво точно причинява появата на заболяването. Счита се, че нарушение в размножаването на клетките в областта на гърдите е основната причина, която води до образуване на злокачествен тумор на гърдата.

Обикновено се развива в млечните канали (Интрадуктален карцином) или млечните жлези (Лобуларен карцином). Съществува и възпалителен рак на гърдата, който се среща много рядко, когато лимфните възли в гърдите са блокирани от ракови клетки.

В ранен етап заболяването може да бъде напълно излекувано с методи като химиотерапия, лъчева терапия, хормонална терапия и операция. Опитайте се да направите самостоятелен преглед, за да проверите за наличието на бучки или промени в гърдите си. Ако се усъмните в наличието на някои признаци, трябва незабавно да го обсъдите с лекар.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че голям процент от бучките в гърдите не са злокачествени или ракови. Характерни симптоми на злокачествен тумор на гърдата, могат да бъдат: изтичане на кървав секрет от зърното, промяна в размера и формата на гърдите, обърнати зърна и зачервяване на кожата в засегнатата зона.

Съществуват някои фактори, които могат да повишат шансовете за развитие на рак на гърдата. Това са генетиката, факторите на околната среда, генни мутации и др. Хората, които имат близки в семейството с диагноза рак на гърдата са с повишен риск от поява на заболяването.

Жените са по-предразположени към образуването на тумор на гърдата. Възрастта също е рисков фактор за образуването на ракови клетки. Най-често от тази болест страдат жени на възраст над 50 години.

Затлъстяването е друг фактор, който може да увеличи риска за поява на злокачествен тумор на гърдата. Мазнините генерират естроген, който стимулира растежа на раковите клетки. Хормоно заместителна терапия, която включва комбинация от прогестерон и естроген може да допринесе за развитие на заболяването.

Този тип терапия се прилага главно при лечение на симптомите на менопауза. Очевидно е, че жени в постменопауза, които използват хормонална терапия, за да се справят с признаците са застрашени от поява на злокачествен тумор в областта на гърдите.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *