Кои са факторите, които причиняват поява на варицела?

Варицелата е болест, при която 90% от пациентите са деца до 14 годишна възраст. Пиковият сезон на заболяването е март или април при умерен климат. Варицела е вирусно заболяване, при което вируса се придобива чрез пряк контакт със заразена течност, която се съдържа в образувалия се обрив характерен за заболяването.

Друг начин за разпространяване на инфекцията е чрез вдишване на капчици от респираторни секрети от болен човек. Когато пациент, заразен с вируса на варицела киха или кашля, той освобождава вируса във въздуха под формата на малки капчици.

Ако в този момент до него има човек, той е изложен на вируса, който достига до белите дробове и от там се разпространява из цялото тяло, предизвиквайки поява на обрив. Преди появата на блистери, инфекцията причинява треска, умора, болки в ставите, главоболие и подуване на жлезите. Обичайния инкубационен период за варицела е 14 дни, но той може да варира от 9 до 21 дни.

Първите видими признаци на варицела се появяват върху кожата, обикновено в областта на лицето, а след това и по цялото тяло. В началото пораженията са с големина от 2 до 4 мм, но постепенно те нарастват и стават по-големи.

По-късно се изпълват с бистра течност, която след това помътнява. След около 8-12 часа мехурите се спукват, течността изтича и се образува коричка, която ще падне след около 7 дни. Трябва да бъдете много внимателни, тъй като тази течност е изключително заразна.

Цикълът на образуването и ликвидирането на блистерите е вълнообразен процес. Те изчезват от едно място и се образуват на друго. Ето защо не трябва да се причинява механично нараняване на обрива. За целта ноктите на децата трябва да бъдат добре изрязани.

Също много важен момент в предотвратяване на разпространение на заразата е, че те трябва да бъдат поставени в социална изолация за периода докато болестта отшуми. Необходимо е да им бъде осигурена достатъчно почивка, много течности и здравословна храна.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *