Фриденсрайх Хундертвасер – човек на изкуството

Фриденсрайх Регентаг Дункелблунт Хундертвасер е роден на 15-ти декември 1928, умира 19 февруари 2000 г. Той е бил австрийски художник, който по-късно получава и новозеландско гражданство. Роден Фридрих Стовасер във Виена, той става един от най-известните съвременни австрийски художници (макар и спорно) от края на 20-ти век.

Бащата на Хундертвасер, Ернст Стовасер, умира три месеца след първия рожден ден на Хундертвасер. Втората световна война е била трудно време за Хундертвасер и майка му, Елза, тъй като тя е била еврейка.

Те избегнали преследване от страна на нацистите, представяйки се за християни, доста надеждно прикритие, защото бащата на Хундертвасер е бил католик. За да остане незабележим, Хундертвасер се присъединява към Хитлеровата младеж.

Хундертвасер развива артистични умения още от рано. След войната, прекарва три месеца в Академията за изящни изкуства във Виена. По това време той започва да подписва своите произведения като Хундертвасер, вместо Стовасер.

Напуска Виена и тръгва да пътува, носейки малък набор от бои, за да рисува всичко, което хване окото му. Във Флоренция той се запознава с младия френски художник Рене Бро. Те стават приятели за цял живот. Първият комерсиален успех в живописта на Хундертвасер е през 1952-3 с изложба във Виена.

Неговата нова фамилия е с основа на превода на "Сто" (славянската дума за "сто") на немски език. Името Фриденсрайх има двойно значение като "Мирна страна" или "богат на мир" (в смисълa на "мирно"). Другите имена, той избира за себе си, Регентаг и Дункелбунт, превежда "дъждовен ден" и "мрачно многоцветни". Името му, Фриденсрайх Хундертвасер, означава, "Мир-Кралство Сто-Вода".

Хундертвасер се жени за Херта Лайтнер през 1958 г., но те се развеждат две години по-късно. Той се жени отново през 1962 г. за японски художник Юко Икевада, но тя се развежда с него през 1966г. В този момент той вече е много популярен с своето изкуство.

Той се пренасочва към архитектурата от началото на 1950 г., занимавайки се с архитектурно проектиране. Някои от неговите архитектурни проекти набират доста голяма популярност. Хундертвасер също така е работил в областите на приложното изкуство, създаване на знамена, печати, монети и плакати.

Неговото най-известно знаме е знамето на Кору. Той също така прави пощенски марки за Австрийската поща, както и проектира печати за островите Кабо Верде и за пощенската администрация на Организацията на обединените нации (ООН) в Женева по повод на 35-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека.

Хундертвасер е погребан след смъртта си в Нова Зеландия близо до морето през 2000 г., на възраст 71 г.

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.