Симптоми при заболяване от хепатит

Хепатитът е възпаление на черния дроб. Когато заболяването възникне рязко и с тежки симптоми, той се нарича остър хепатит. Причините за хепатит са много разнообразни. Най-добре познатата, но не и най-честата е злоупотребата с алкохол.

Съществуват и много лекарства, които имат токсичен ефект върху черния дроб и предизвикват възпаление, особено когато се предозират. Едно от тях е болкоуспокояващото лекарство ацетаминофен.

В големи количества то може да доведе до сериозни увреждания на черния дроб. Други лекарства, които причиняват чернодробни проблеми са: метилдопа, изониазид, валпроат и амиодарон.

Острия хепатит определено е възпалителен процес, водещ до унищожаване на чернодробните клетки. В световен мащаб той най-често е причинен от няколко вида вируси.

Симптомите при инфекция от хепатит са следните:

  • Неразположение;
  • Лека треска;
  • Мускулни или ставни болки;
  • Загуба на апетит;
  • Гадене;
  • Повръщане.

Много случаи на системен хепатит е предизвикан от имунна атака на черния дроб, след продължително излагане на определени лекарства или вредни вещества.

Хепатит С обикновено се разпространява чрез кръвен контакт. Голям риск има при хора, които използват интравенозни наркотици. При хора, които се налага преливане на кръв също има голям риск от появата на инфекция.

Най-добрия начин за лечение е почивка съчетана с протеинова диета, която помага за възстановяване на увредените клетки. Хепатита се характеризира с коремни болки, хепатомегалия, потъмняване на урината, жълтеникав цвят на кожата и др.

Лечение на хепатит С, често се извършва с интерферон, едно лекарство, което първоначално е предназначено за лечение на пациенти с диагноза левкемия. Интерферон всъщност е естествен протеин, който тялото произвежда, когато вирусните инфекциозни агенти навлизат в човешкия организъм.

Въпреки, че тялото произвежда интерферон в малки количества, този протеин е много ефективен в борбата срещу вирусни инфекции. Ефективността на интерферон в днешно време, може да бъде подобрена чрез модифициране на протеин в лабораторията.

По-голямата част от пациентите с леки, неусложнени форми на хепатит С, обикновено се повлияват добре от лечението и се възстановяват напълно от заболяването, след завършване на един курс на лечение с този медикамент.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *