Цветната терапия на Бах

Цветната терапия на Бах е разработена преди повече от 70 години от английския лекар Едуард Бах. В днешно време тя се радва на огромна популярност.

Терапията на Бах е предназначена за хора, които търсят начини да се справят с „негативните състояния на човешката природа“ като:  нетърпимост, несигурност, ревност, както и за тези, които имат желание да възстановят контакта с вътрешното си „Аз“  и да постигнат самоизцеление.

Целта на цветната терапия на Бах е постигане на духовна хармония, максимално себеразкритие и стабилизиране на личността. Тази паралелност спомага за укрепване на психиката и засилва устойчивостта на организма към физически заболявания.

Цветните концентрати на Бах могат да предотвратят редица физически заболявания, да подпомогнат професионалното медицинско или психологическо лечение, но не могат да го заменят.

Цел на цветната терапия на Бах

  • да се възстанови  хармонията на личността;
  • да се пречистят комуникативните канали;
  • да се възстанови контакта с вътрешния глас...

Стратегията на изцелението на Едуард Бах може да се опише със следните думи:  „Не се бори, а се промени“

Стъпка първа: опознайте недостатъците във вашия характер, вътрешните недоразумения, и възникващите на тази основа, отрицателни състояния.

Стъпка втора: не се „борете“ с тази ситуация, а безпристрастно я отчитайте като едно от състоянията на вашия „Аз“, но, след това, я разглеждайте като „вече било“.

Стъпка трета: уловете кои цветни есенции съответстват на тази ситуация и ги приемете като подкрепа.

Стъпка четвърта: променете мирогледа – подчинете себе си на великото цяло, на духовните закони, които са по-висши от вашето „Аз“.

Стъпка пета: възстановете хармонията, като промените отрицателното поведение в положително.

Всичко това води до появата на положителен потенциал – недостатъците се превръщат в предимства.

Необходими термини и понятия

Проекция – неосъзнат емоционален конфликт, който се прехвърля върху външния свят. Например, мъж се бори с баща си, като в негово лице вижда своя шеф.

Законът на резонанса – космическа закономерност – ние попадаме в резонанс със събития, личности или жизнени ситуации, които, в даден момент, съответстват на нас. Човек привлича това, което отговаря на неговото актуално настроение. Така страхът извиква страх, радостта – радост и т.н.

Отговорност – да поемеш отговорност, означава, съзнателно да вземеш решение и да пристъпиш към действие.

За успешно лечение са нужни няколко условия. Първо, пациентът да има желание за промяна и да преразгледа своите жизнени позиции.

Второ, лекарят, който назначава терапията, трябва да бъде добър психолог и да притежава способността да влиза в резонанс с пациента, да разбира неговото състояние и причините, които са отключили проблема.

Вижте още за капки на Бах

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *