Четенето на учебници = богата обща култура

Случвало ли ви се е (впрочем сигурен съм, че ще отговорите положително) да гледате игри с въпроси по телевизията (например „Стани богат”) и да не успявате да отговорите на по–голямата част от тях? И сигурно ви е направило впечатление как някои участници отговарят на доста от въпросите.

Повечето от вас сигурно си казват, че тези игри са с подставени участници. Не знам дали това наистина е така, но според мен има някои, които наистина имат богата обща култура. А тя най–добре се придобива, когато се четат книги и учебници.

Днес се пишат много и най–различни учебници, като няма как да не прави впечатление (на тези, които често влизат в книжарница) фактът, че особено що се отнася до историческите учебници, броят им наистина е голям. Според мен вече няма държава, на която да не е написана историята. Имам предвид най-вече тези държави, за които човек не знае чак толкова много – например Норвегия.

Та ако човек иска и той като знаещите участници да има висока обща култура, непременно трябва да чете книги и учебници постоянно. А не да ги продава на борсите, както правят днес повечето ученици, или дори по–лошо – да ги изхвърля в боклукчийските контейнери. Това до голяма степен е равнозначно на престъпление.

Предполагам, че доста от вас ще се съгласят с това. Защото, дори и когато прочетем учебниците, повторен прочит след известно време в никакъв случай няма да ни навреди. Не може да се запомнят толкова много факти наведнъж и затова след втория прочит несъмнено ще знаем повече.

Затова вместо прекалено много да висите в социалните мрежи или въобще в Интернет, което е често срещано занимание днес през свободното време, отидете в най–близката книжарница, разгледайте добре щандовете и със сигурност ще откриете учебници или книги, които да са ви интересни.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *