Разпространение и диагностика на дребна шарка

Дребната шарка е известна още като морбили и е инфекциозно заболяване, което засяга дихателната система. Болестта най-често се разпространява през зимата и пролетта. Най-честите симптоми на морбили включват: висока температура, хрема, суха кашлица, конюнктивит и обрив.

В повечето случаи лечението се изразява в облекчаване на симптомите с помощта на парацетамол, редовно изплакване на устата и консумация на много течности. Някои усложнения от дребна шарка могат да доведат до поява на хепатит, пневмония и енцефалит. Ако има такива случаи, трябва да се потърси незабавно медицинска помощ.

Вирусът на морбили се развива в секретите отделяни от носа и гърлото. Когато пациента кашля или киха, капчици от тези секрети се отделят във въздуха и попадат по различни повърхности. Те могат да заразяват до два часа след разпространението. Пациентите с дребна шарка, могат да разнасят заразата около 5 дни след контакт с вируса и 5 дни след като се появи обрива.

Диагностиката на морбили се основава на симптомите. Различни лабораторни тестове могат да помогнат за поставяне на точна диагноза, но в повечето случаи това не се налага. Ако лекарят подозира, че даден човек има морбили, обикновено се правят кръвни изследвания, за да се потвърди наличието на болестта.

При лечението на морбили не се препоръчва използването на антибиотици. Необходимо е да се осигури на болния достатъчно време за почивка в помещение с приглушена светлина. Помещението трябва да бъде изолирано и да не се допуска контакт с други лица.

Прием на повече течности, като вода или сокове от портокал или лимон ще се отрази благоприятно на пациента. Не се препоръчва използването на аспирин при децата, тъй като това може да доведе до усложнения. Съществува и ваксина, която е доказано ефективна в превенцията на дребна шарка. Тя се поставя при деца на 12 месечна възраст, а втората доза се прилага, когато те са навършили 4 години.

Въпреки всичко, ако подозирате, че вие или вашето дете сте жертва на морбили, консултацията с лекар е задължителна, за да избегнете риска от развитие на усложнения или разпространение на болестта.

споделяне на връзка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *