Язва на гърлото – симптоми

Язва на гърлото е едно от най-болезнените състояния, които могат да се образуват в устната кухина и храносмилателния тракт. Причините, които могат да доведат до това заболяване са много и варират от болести предавани по полов път, до физическа травма на гърлото и идиопатични причини. В зависимост от причините и симптомите за язва на гърлото, лечението при всеки пациент протича по различен начин.

Язва на гърлото причинена от кандидоза

Кандидоза е гъбична инфекция, която е причинена от кандида албиканс. Обикновено това състояние наподобява налепи в устата и се наблюдава при хора със слаба имунна система, при болни от СПИН и др. При наличие на инфекцията в гърлото на пациента се появяват бели петна.

Те могат да бъдат механично отстранени, въпреки че това не е препоръчително поради риск от разпространение на инфекцията. Тези петна обикновено са болезнени и водят до усещане за парене особено при преглъщане.

Язви на гърлото причинени от херпес

Един от най-разпространените полово предавани болести е херпеса.Той може да бъде генитален или орален. Оралния херпес може да се разпространи от вътрешната страна на бузата до гърлото. Херпеса в гърлото води до симптоми като мехури, разположени близо до мъжеца и мекото небце.

Ако те се спукат причиняват усещане за болка и парене в гърлото. Пациента обикновено изпитва затруднения и при преглъщане и това води до загуба на тегло. Срещат се и симптоми като повишена температура, главоболие и общо неразположение.

Язва на гърлото причинена от гангрена

Гангрена на сливиците или гърлото е едно от най-болезнените заболявания в устната кухина. Гангрената е състояние при което се наблюдава отворена рана в устата, която се появява в резултат от прекъсване на повърхностната лигавица. Причините за това заболяване все още не са известни, но недостига на витамини определено имат значение за това.

Тези язви обикновено водят до симптоми като леко усещане за парене преди да са видими. Появяват се като червено петно, след което настъпва пробив в лигавицата и оформянето на отворена язва. Тя е с бял или жълтеникав цвят и оцветени в червено граници. Тя е много болезнена и причинява усещане за парене в гърлото.

Симптомите при язви на гърлото, възникват въз основа на основното заболяване. Най-добре е да не се предприема самолечение, тъй като гърлото е много важна част от организма. Всяка инфекция може лесно да се разпространи и към храносмилателния тракт и други части на тялото. Ето защо е необходимо при подобни симптоми да се консултирате незабавно с лекар.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *