Как се лекува язва на стомаха?

Доказано е, че повечето хора със симптоми на язва на стомаха нямат никаква идея как се лекува това заболяване и те намират облекчение в така наречените антиациди като сода бикарбонат например. В действителност тези лекарства могат да осигурят само моментно облекчение, но използването им в по-дългосрочен план може да усложни положението. Не е препоръчително употребата на тези антиациди да се прави без комбинирането им с други лекарства против язва.

Най-правилният съвет при първите признаци на язва е да се потърси компетентна медицинска помощ. Ако не се лекува язвата, тя може да доведе до доста сериозни усложнения като например перфорация на стомаха или дванадесетопръстника, увреждане на кръвоносните съдове и причиняване на сериозни кръвоизливи. Тези усложнения се считат за спешен случай и изискват незабавно лечение. Нека разгледаме как се лекува язва на стомаха.

Първичното лечение включва използването на медикаменти като киселинни блокери, инфибитори на протонната помпа, антиациди и други. Ако причинно-следственият агент за язвата е вирусът Хеликобактер Пилори, тогава се налага и използването на антибиотици.

Блокерите спират производството на солната киселина от стомаха, което води до облекчение на болките и до по-бързото зарастване на язвата. Инхибиторите на протонната помпа блокират действието на клетките, които синтезират киселината, а антиацидите неутрализират самата киселина. Понякога пациентите се лекуват и с криозащитни агенти, с които се цели предпазването на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника от повреди.

Оперативно лечение на язва

В някой случаи язвата не може да се излекува с помощта на лекарства. В тази ситуация се налага оперативно лечение, особено в случаите когато язвата води до силен кръвоизлив или перфорация на стомашната стена. Освен зашиването на раната задължително се прави и перитонеална промивка.

Тази промивка означава почистване на коремната кухина заради навлизането в нея на стомашно съдържимо. Ако не се направи тази процедура се развива перитонит. Операцията може да се комбинира и с коригиращи процедури като ваготомия (прерязване на блуждаещият нерв), антректомия, частична гастректомия, пилорпластика и други.

Леко кървящите язви могат да се третират и с помощта на ендоскопията. Лезиите се обгарят или им се инжектира лекарство за да спре кървенето им.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *