Как се лекува язва на стомаха?

Доказано е, че повечето хора със симптоми на язва на стомаха нямат никаква идея как се лекува това заболяване и те намират облекчение в така наречените антиациди като сода бикарбонат например. В действителност тези лекарства могат да осигурят само моментно облекчение, но използването им в по-дългосрочен план може да усложни положението. Не е препоръчително употребата на тези антиациди да се прави без комбинирането им с други лекарства против язва.

Най-правилният съвет при първите признаци на язва е да се потърси компетентна медицинска помощ. Ако не се лекува язвата, тя може да доведе до доста сериозни усложнения като например перфорация на стомаха или дванадесетопръстника, увреждане на кръвоносните съдове и причиняване на сериозни кръвоизливи. Тези усложнения се считат за спешен случай и изискват незабавно лечение. Нека разгледаме как се лекува язва на стомаха.

Първичното лечение включва използването на медикаменти като киселинни блокери, инфибитори на протонната помпа, антиациди и други. Ако причинно-следственият агент за язвата е вирусът Хеликобактер Пилори, тогава се налага и използването на антибиотици.

Блокерите спират производството на солната киселина от стомаха, което води до облекчение на болките и до по-бързото зарастване на язвата. Инхибиторите на протонната помпа блокират действието на клетките, които синтезират киселината, а антиацидите неутрализират самата киселина. Понякога пациентите се лекуват и с криозащитни агенти, с които се цели предпазването на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника от повреди.

Оперативно лечение на язва

В някой случаи язвата не може да се излекува с помощта на лекарства. В тази ситуация се налага оперативно лечение, особено в случаите когато язвата води до силен кръвоизлив или перфорация на стомашната стена. Освен зашиването на раната задължително се прави и перитонеална промивка.

Тази промивка означава почистване на коремната кухина заради навлизането в нея на стомашно съдържимо. Ако не се направи тази процедура се развива перитонит. Операцията може да се комбинира и с коригиращи процедури като ваготомия (прерязване на блуждаещият нерв), антректомия, частична гастректомия, пилорпластика и други.

Леко кървящите язви могат да се третират и с помощта на ендоскопията. Лезиите се обгарят или им се инжектира лекарство за да спре кървенето им.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.