Колко ни костват бързите кредити всъщност?

Бързите кредити излязоха на мода през последните 1-2 години заради улеснената процедура, благодарение на която нуждаещите се от пари на заем бързо могат да се сдобият с нужните им средства.

Естествено като всяко друго нещо, което желаем да се случи по-бързо, отколкото е нормалната процедура и отпускането на бърз кредит има своята цена, като най-често тя се изразява в повишената лихва, наложена заради по-високия риск, поеман от кредитиращите институции. Има няколко фактора, на които е нужно да се обърне по-специално внимание, ако желаем да сме напълно запознати с това, което ни очаква при кандидатстване за бърз кредит онлайн или в самия офис на кредитиращата ни фирма.

Какво означава ГПР (Годишен процент на разходите) – това е методът за изчисляване на общите разходи за потребителския кредит. Този показател често бива пренебрегнат при отпускането на бързи кредити, тъй като те се отпускат най-често за срокове по кратки от година (от порядък на 1 до 3 месеца), като лихвата, която е посочена при отпускане на кредит е всъщност на годишна база.

Един добър пример е например, ако поискаме пари на заем в размер на 100 лева за 1 година при ГПР 30%, това означава, че ще трябва да върнем 130 лева в края на годината. Ако обаче поискаме 100 лева за 4 месеца при ГПР еквивалентно на 30%, то сумата, която ще трябва да върнем при погасяването на отпуснатия ни бърз кредит е в размер на 110 лева.

Не се притеснявайте, ако видите твърде високи стойности на ГПР при отпускане на бързи кредити онлайн, в случай че възнамерявате да теглите пари на заем, които възнамерявате да върнете в рамките на 1,2 или 3 месеца, все пак лихвата за вашия бърз кредит се получава като ГПР се дели на частите от годината, в които вие погасявате вашето задължение.

Формулата е от типа:

Бърз кредит (изтеглената сума, която получавате) = Например 100 лева
ГПР = Например 30% (30/100)
Период на връщане в месеци = Например 4 месеца
В контекста на примера сумата, която трябва да върнете при бърз кредит и нормални обстоятелства е:

Сума за връщане = 100 + 100 * { 0,3 /( 12/4 ) } = 100 + 100 * (0.3/3) = 100 +100*0,1=110 лева

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *