Методи за лечение на варицела

Варицелата е често срещано и силно заразно заболяване. То засяга предимно деца под 12 годишна възраст. Понякога варицелата предизвиква някои усложнения, които изискват незабавна медицинска помощ.

Най-добрият начин за предпазване от заболяването е получаването на имунизация. Най-честите симптоми на варицела са треска, главоболие, болки в стомаха, загуба на апетит, придружавани от сърбящ обрив, което обикновено продължава от 2 – 4 дни.

Причината за варицела е варицела зостер вирус. Другото наименование на този вирус е човешки херпесен вирус. Варицелата е силно заразна и може да се предава по различни начини, включително по въздушно капков път или директен контакт.

Някои деца, които са получили ваксинация срещу варицела, могат да развият някои леки симптоми на заболяването. Въпреки това, при тези деца състоянието протича много по-леко отколкото при тези, които не са ваксинирани.

След като човек е бил жертва на варицела, вируса остава в неговия организъм до края на живота му, като в същото време е под контрол на имунната система. Приблизително 10% от възрастните могат да развият херпес зостер, който също е причинител на вируса на варицела.

Това се случва, когато той преодолява имунната система и се активира обикновено през период на стрес. Това най-вече засяга хора в по-напреднала възраст.

Най-често страдащите от варицела са деца на възраст до 12 години. При тях заболяването обикновено протича с леки симптоми и в редки случаи могат да се развият усложнения.

При деца под една година, чиито майки не са били заразени с варицела или не са били ваксинирани за тази болест, или чиито вроден имунитет вече е загубен също може да се развие инфекцията.

Сериозни и тежки усложнения се получават при хора с отслабена или увредена имунна система, в резултат на прием на някои лекарства, лечение на някои заболявания, химиотерапия и др.

Някои от най-тежките случаи на варицела са били наблюдавани при деца, на които е прилагано лечение със стероиди, като например при астма, преди появата на симптоми, по време на инкубационния период на болестта.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *