Кокоши трън – методи за премахване

Кокошият трън е твърд израстък по кожата с вирусна етиология. Често се появява при деца и млади хора.

Вероятността от повторна поява(рецидив)  на кокоши трън до голяма степен зависи от качеството на лечение и от състоянието на имунната система на човека.

Колкото по-бързо се започне лечение, толкова по-големи са шансовете за пълно оздравяване.

За любознателните

Човешкият папиломен вирус е широко разпространен. Папиломи се появяват не само по кожата, но и върху лигавицата на устата, гърлото, гласните струни, бъбречното легенче, уретерите, пикочният мехур.

Причини за поява на кокоши трън

Вирусът се предава чрез директен контакт със заболял, а също и чрез контакт с вирусоносител, който е без видими прояви на заболяването. Интензивното размножаване на кокошия трън се осъществява на повърхността на кожата.

Друг възможен начин на предаване на вируса е самостоятелно инфектиране (автоинокулация).

В процентно отношение честотата на заболяването не е изчислявана, но се предполага, че от кокоши трън страдат близо 10% от подрастващите.

Методи за премахване на кокоши трън

Съвременни методи за избавяне от кокоши трън:

  • използване на течен азот за замразяване на кокоши трън – безболезнена манипулация. На по-късен етап е възможна появата на поносима болка. На третираното място се образува мехурче, което се изпълва с течност. След няколко дни се образува коричка, която се отстранява и настъпва изцеление.
  • метод на електрокоагулация – лечението зависи от вида и големината на кокошия трън.
  • лазерно премахване – предпочитан метод за отстраняване на кокоши трън. С негова помощ кокошия трън се премахва безболезнено и ефективно.

Кокошият трън е вирусно заболяване и именно поради тази причина е необходимо да положим усилия за неговото адекватно лечение.

За да се избегне повторната поява на кокоши трън, лекуващият лекар може да назначи прием на антивирусни медикаменти. И не само това. Необходимо е своевременно да се предприемат мерки за укрепване и стабилизиране на имунната система.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *