Как да изберем кафемашина за офиса

В днешно време едва ли има офис без решение за консумация на кафе и топли напитки. На българския пазар съществува многообразие от предложения, включващи различни марки кафе, различни кафемашини и модели на работа.

За по-големите офиси и работни места, често са предпочитани кафемашини с монети – самопродаващи (вендинг) машини. Тяхното основно предимство е в наличието на разплащателна система (монетен механизъм), което прави възможно всеки служител сам да заплаща консумацията си.

Срещат се различни модели вендинг машини за кафе и топли напитки, някои фирми предлагат и машини за продажба на пакетирани храни. Продажната цена на кафето през вендинг автоматите обикновено е в рамките на 30-40 ст., млечните напитки се предлагат на цени между 50 и 60 ст.

В средните и по-малките офиси най-често се ползват машини с по-малки размери, без разплащателна система. Масово се ползват машини, работещи с кафе на капсули, където най-големия дял се пада на Лаваца. Цените на различните видове капсули варират от 60 до 70 ст. Популярни са и инстантните машини за кафе и топли напитки на Нескафе, които предлагат не само кафе, но и богат асортимент от млечни напитки - капучино, мокачино, горещ шоколад.

На места се ползват дори и професионални кафемашини за еспресо и кафемелачки. При машините без разплащателни системи най-често консумацията на кафе се финансира от работодателя, а би могла да се разпределя и между служителите. Себестойностите на напитките при този модел на работа са значително по-ниски от тези в заведенията, заради липсата на калкулиран в тях сервиз.

На пазара съществува практика кафемашините да се предоставят безплатно за ползване от доставчика на кафе за офиса.  Последният обикновено осигурява техническо и сервизно обслужване, изискванията за минимална консумация варират според модела машина, използваните продукти и търговската политика на фирмата-доставчик. При всички положения, качеството на кафето на работното място е от съществено значение за работния дух на служителите в един офис.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *