Плаване в Гърция с ветроходна лодка или носталгия по отминаващото лято

Приятелите ми се делят на няколко типа. Което веднага ме принуждава да отворя една скоба. Винаги съм изпитвал неприязън към всякакъв тип категоризиране. Още повече сега, когато ми се налага на слагам на нещата „етикети, тагове, категории, ключови думи”, за да популяризирам така любимото ми ветроходство. Винаги съм мразел единиците и нулите и съм обичал аналоговия поглед на света. Числото Пи например.

И все пак имам приятели, които обичат зимата, снега, планината. Щом леко захладнее, те започват да вадят от нет-а филмчета за ски, ски-алпинизъм, ледено катерене и всякакви подобни щуротии (странно, че никой още не се е запалил по състезанията с кучешки впрягове и търсене на злато в Аляска).

Имам приятели, които обичат пастелните цветове на есента, тихия ръмеж на дъжда, гроздето, ябълките, дългите вечери. Но те сякаш са малко или поне не си го признават – вероятно защото носталгичния ореол, който биха придобили, не е модерен сега.

Имам и приятели, които още от края на август започват да тъгуват по отиващото си лято, по слънцето, по морето, по студения коктейл на плажа.

Ако трябва да подчиним света на тези категории, точно за хора от последната група е новото предложение на Вятър и Вода.

Плаване с ветроходна яхта в Гърция през месец октомври е отсрочката преди есента, зимата, рядко вижданото и все по-студено слънце. Вятър и Вода предлагат да отплавате, като можете да изберете една от двете посоки – Егейско или Йонийско море. Къде за добро, къде за лошо, за момента те са обвързани и с точно конкретни дати (плаването в Йонийско море започва на 9 октомври, а в Егейско – на 22 октомври). И двете плавания са за по една седмица. Дали тогава ще има топло слънце можем само да гадаем, но почти сигурно около Лефкада, а и из Цикладите ще е доста по-топло, отколкото да речем в Монтана, София или дори Бургас.

Сега и една добра новина за недолюбващите категориите – всъщност далеч не е нужно да сте в оная – гореописаната група – за да се включите в приключението. Причини да го направите има много.

Преди всичко и тези пътешествия се въртят около мантрата „ветроходство”. Ако се престрашите (спасите от работа и т.н.), ще имате възможността да изкарате някаква форма на курс по ветроходство – стига да искате да го направите. Капитанът ще е готов да Ви покаже различни тънкости на управлението на ветроходна яхта, а дори и да Ви повери да я водите – спокойно – под негов надзор.

Излишно е да се опитвам да Ви обяснявам колко много други неща можете да правите, в случай, че ветроходството не е в плановете Ви за личностно развитие. Сигурен съм, че всеки си представя нещо си, като чуе „плаване в Гърция”. Сега е моментът да проверите дали представата ще се покрие с действителността. Имам например една приятелка, която може една седмица да си върти един кичур коса на пръста, докато слуша плясъка на водата в корпуса.

Все пак – ако търсите пренаселени курорти, тълпи туристи, изгаряща жега, автомобилни задръствания, нервно ежедневие, всекидневни грижи или изтощително гребане като в робска галера – по-добре не идвайте. Ако искате да се запознаете със Сандокан или с неговата любима (как ми е избягало името й!) или с Магелан – ще трябва да си вземете подходящата книжка.

Подробности за ветроходните пътешествия ще откриете на страницата на Вятър и Вода. А винаги сте добре дошли и да се обадите или да напишете писмо на посочените координати.

Не чакайте края на света. Оплавайте!

spodelime.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.