Симптоми на високо кръвно налягане

Кръвното налягане представлява натиска, който е предизвикан от циркулацията на кръв в кръвоносните съдове. Нормалните стойности на кръвното налягане са около 120/80. Ако те са под 115/75 имате ниско кръвно налягане, ако са над 140/90 имате високо кръвно налягане.

Високото кръвно налягане е причинено поради две причини. Понякога то се повишава в резултат на физическа активност, когато сърцето бие по-интензивно. В други случаи това може да бъде в следствие от затруднено преминаване на кръвта през кръвоносните съдове. Това може да се дължи на натрупан холестерол, който стеснява артериите и затруднява изпомпването на кръвта.

За високото кръвно налягане се казва, че е тих убиец. Проблеми от такова естество могат да доведат до фатални последици. Често хората не могат да открият симптомите на хипертония, поради това, че страдат от други заболявания с по-ясно изразени симптоми.

Симптоми при хипертония

Симптомите за високо кръвно налягане са:

  • Главоболие - Главоболието свързано с високото кръвно налягане не се различава от главоболието свързано с други заболявания, но ако това се случва прекалено често, трябва да проверите, дали причината не е в кръвното налягане;
  • Замайване – това е един често срещан симптом при състояние на хипертония. Това се дължи на нарушения приток на кръв в мозъка;
  • Гадене – този симптом отново е свързан с виене на свят и главоболие;
  • Замъглено зрение – това е в резултат, на затруднения притока на кръв в очните артериите;
  • Умора – честата умора се дължи на недостатъчния приток на кръв до различните органи на тялото;
  • Затруднено дишане – това е много ясен симптом, който показва че заболяването е достигнало до един по-късен стадий и трябва да бъдат взети незабавни мерки;
  • Неравномерен сърдечен пулс – това е най-опасния симптом на високо кръвно налягане. Това означава, че проблема може да съществува в повече от един кръвоносен съд.

Това са най-честите симптоми на хипертония. Проблемът при това заболяване е, че симптомите не са видни докато болестта не достигне напреднал стадий. Ето защо за ранното диагностициране и предприемане на правилно лечение е необходимо редовно да контролирате стойностите на кръвното налягане.

spodelime

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.