Висок холестерол – общ здравен проблем

Съвременния начин на живот създава благоприятни условия за развитието на много здравословни проблеми, някои от които застрашават и живота ни. Висок холестерол е едно състояние, което засяга голяма част от населението.

Холестеролът се състои от липиди, които са необходими за формиране на клетъчните мембрани, за изолиране на нервните влакна. Друга функция на холестерола е производството на хормони, жизненоважни за организма.

Жлъчните киселини, които играят съществена роля за храносмилането и усвояването на мазнини, също се произвеждат от холестерола. Тъй като той не може да се придвижва самостоятелно в организма, това се извършва с помощта на липопротеините. Тези, които са с ниска плътност /LDL/ са отговорни за преминаване на холестерола към клетките.

Липопротеините с висока плътност /HDL/, са отговорни за разграждането на холестерола в черния дроб. Ако нивата на LDL в тялото са повишени, това може да предизвика сериозни здравословни проблеми, тъй като се увеличава количеството на холестерол в кръвта. Съществуват лекарства и медикаменти, които могат да предотвратят тежките здравословни проблеми.

Тези лекарства спадат към групата на статините, които са особено използвани за намаляване нивата на холестерол в тялото. Едно от тези лекарства е симвастатин. Той понижава нивото на холестерол, като предотвратява превишаване на производството му от черния дроб.

Друг медикамент е лекарство наречено Крестор. То съдържа калций Розувастатин, като главна съставка, която намалява нивата на LDL в организма. Медикамента действа като засяга ензима HMG-CoA, който е отговорен за производството на лош холестерол. Обикновено при приемане за първи път дозата е от 5мг. или 10 мг. Това зависи от чувствителността на пациента към странични ефекти.

Друго лекарство, което също се използва за контролиране на нивата на холестерола, също принадлежи от групата на статини. То е известно като флувастатин. То е ефективно при лечение на висок холестерол с ниска степен на странични ефекти.

На разположение е под формата на капсула. Важното при това лекарство е, че докато го приемате, трябва да се избягва консумация на грейпфрут или сок от грейпфрут. Това е така, защото може да бъдат предизвикани тежки странични ефекти.

бутони за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *