Шепа фъстъци на ден срещу лошия холестерол

Ако и вие търсите начин да се справите с проблемния лош холестерол, то с помощта на добре познатите ни фъстъци можете да се справите с този проблем поне в някаква що го де нормална степен.

През лятото футболните първенства не могат да минат без шумна компания и големи количества бира и фъстъци, а една ободряваща напитка на плажа, каквато е джин с тоник, неминуемо върви с шепа от апетитните ядки. А какво по-приятно в студените зимни дни от малко печени фъстъци с чаша червено вино в компанията на хубав филм или книга? И нима децата ни не се разтреперват при вида на съблазнителна фъстъковка, обвита в карамел?

Всички ние без изключение сме се убедили в кулинарните достойнства на тези толкова вкусни и изкусителни ядки, но далеч не си даваме сметка за това доколко те са полезни за нашето здраве. В действителност се оказва, че, наред с чисто сетивната наслада, която фъстъците ни предлагат, те ни носят и редица положителни ефекти върху цялостното здраве и нивата на неприятния LDL холестерол, познат и като лош холестерол.

Фъстъците са изключително богати на витамин Е, ненаситени мазнини и безценните за организма фибри. Благодарение на тези си съставки, те са изключително ефикасен лек срещу високия холестерол, тъй като, консумирани в умерени количества, могат да допринесат за намаляване нивото на лошия холестерол в кръвта. Това е ключово за доброто здраве на нашето сърце и кръвоносни съдове, тъй като лошият холестерол има свойството да се натрупва по вътрешните стени на кръвоносните съдове в така наречените плаки и да пречи на свободния кръвен ток.

Последиците от това са неприятни и често с фатален край – инфаркт на миокарда или мозъчен инсулт. Консумирайки ежедневно малки дози от лековитите ядки, ние намаляваме риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, подсилваме кръвообръщението и редуцираме нивата на вредния холестерол. Чрез редица опити, проведени в областта, е установено, че при редовна консумация на около 50 грама фъстъци дневно нивата на холестерол в организма могат да спаднат с до 7-8%.
Чувствително намалява и нивото на триглицеридите, които са сред основните виновници за развитието на сърдечни заболявания.

Употребата на фъстъци не се препоръчва единствено на хора с наднормено тегло, където ефектът от тях е по-скоро неблагоприятен. Консумирани в твърде големи количества, фъстъците могат да доведат до затлъстяване, тъй като са богати на мазнини. Все пак съществуват и натурални продукти като LipoPhytol®, които предлагат решение и за тези хора или за тези, за които следването на програмите при хранене са твърде сериозен проблем.

бутони към социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *