Глаукома

Вероятно нямате представа защо глаукомата е известна сред обществото като „Тихият крадец“. Това е заболяване на очите, което е причина да слепотата на 7 милиона човека в света. Само навременното диагностициране и подходящото лечение могат да предотвратят загубата на зрението.

Глаукомата е причинена от смъртта на нервни клетки и увреден оптичен нерв. Констатира се и по-високо очно налягане, което вреди на зрителния нерв, който е проводник на сигналите за видените обекти до мозъка.

Тъй като голяма част от сигналите не могат да достигнат до мозъка заради увредения нерв, зрението прогресивно намалява. Известно е, че заболяването се развива бавно, което понякога не алармира за наличието на някакъв проблем.

Зрителните функции не се променят в началото на заболяването, но когато прогресира, се наблюдават проблеми в периферното зрение. Тези проблеми се причиняват от дефекти в окото, а дефектите могат да бъдат открити от всеки офталмолог.

Все още не са изяснение причините за появата на глаукома. Има различни теории, които твърдят, че високото вътреочно налягане въздейства фатално на нервните клетки на ретината или притиска съдовете, хранещи ретината имат логика, но все още не са категорично потвърдени. Не е установен причината за изчезването на ретиналните нервни клетки.

Установено е със сигурност, че свалянето на високото вътреочно налягане води до забавяне на развитието на глаукомата.

Много от хората, страдащи от заболяването, не подозират, че имат глаукома. Те нямат никакви симптоми и оплаквания. Специалистите твърдят, че в началото на заболяването може да се констатира проблеми с цветовото възприемане, трудност при адаптиране към тъмното или заслепяване при силна светлина.

Възможно е да има замъгляване на зрението, болка в очите, оформяне на цветни кръгове около някакъв светлинен източник и др. Едва когато се забележи рака промяна в качеството на зрението, пациентите се обръщат към специалист.

Това не е най-добрият подход. Преглед при офталмолог трябва да се прави дори и при най-минималните отклонения от нормалното виждане.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *