Грип и средства за домашно лечение

Грипът е обща вирусна инфекция, която засяга горните и долни дихателни пътища, като носа, гърлото, бронхите и белите дробове.

Грипът в повечето случаи не води до някакви сериозни усложнения и пациента не винаги се нуждае от болнична помощ. Въпреки това за хора със слаба имунна система, може да се стигне до фатален край, ако пациента не бъде под лекарско наблюдение.

Чай - джинджифил и мед

Най-честите симптоми, които са показателни за наличието на грипна инфекция са повишена температура над 38 градуса по Целзий при възрастни, а при деца до 39-40 градуса, главоболие, суха кашлица, втрисане и изпотяване, запушване на носа, липса на апетит, болки в тялото, умора, слабост, повръщане и др.

Говорейки за симптомите на грип, трябва да споменем, че съществуват три вида грипни вируси: тип А, Б и С. Заболяването е силно заразно и може лесно да се разпространява по въздушно капков път. Съществуват някои лесни начини за справяне със симптомите при грип в домашни условия.

Това са преди всичко: сън в достатъчни количества, който помага на тялото да се отпусне и имунната система да предотврати инфекцията. Когато болестта е съпроводена с висока температура, повръщане или диария, тялото се дехидратира. Това може допълнително да влоши състоянието.

За да се избегне това е необходимо да се приемат много течности като: вода, плодови сокове, билков чай, пилешка супа и др. Препоръчително е да се избягва кафето и другите кофеинови напитки, тъй като те действат като диуретици. Консумацията на алкохол е абсолютно нежелателна.

Сред билките, които се използват за справяне с грипа е бъз. Тази билка има противовъзпалитно действие. Друго средство за лечение е корен от женско биле, което има антивирусен ефект и се използва за лечение не само на грип, но и на херпес и дори хепатит.

Пиковия период на заболяването е през зимата, когато изкуствената топлина в дома, намалява влажността на въздуха в помещенията. Това допринася за по-лесното разпространение на вируса. Ето защо е необходимо да се поддържа една нормална влажност на въздуха.

За намаляване на кашлицата се използва комбинация от джинджифил и мед. Консумацията на цитрусови плодове, богати на витамин С спомага за засилване на имунната система и за по-лесно справяне със симптомите при грип.

Всички тези начини могат да облекчат признаците на грипна инфекция, но все пак ако това не помага, не се колебайте да посетите вашия лекар незабавно.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *