Гуми – информация преди покупка

Ето че отново наближава сезона, когато всеки един от нас – шофьорите, трябва да смени своите автомобилни гуми. Но какво е важно да знаем за една гума, преди да си я купим? Необходимо ли е да имаме безупречни технически познания, за да вземем правилния избор?

Гуми

На пръв поглед нещата изглеждат лесно – отивате в първия онлайн магазин за авто гуми и си купувате Michelin, Continental, Good Year, Pirelli, Dunlop, Vredestein, Yokohama или някаква по-неизвестна марка. Но ето за какво трябва да внимаваме:

1. Размер

Отговаря ли размера на гумите, които искате да купите, на този, посочен от производителя? Свикнали сме да бъдем свидетели на търговци, които се опитват да продадат гума от размер 205/ 65 / 16 на автомобил, чиито посочен размер е 205 / 55/ 16 с думите: „Купи си по-високи гуми и не се притеснявай, колата ще вози по-меко“. Това обаче съвсем не е така.

Размерът на гумата се преценява донякъде и от окачването на конкретния модел автомобил и съответно предназначението му. Едно спортно BMW например, никога няма да има гума със 65 мм височина, защото това ще го направи изключително нестабилен автомобил в завои с висока скорост. Тук е подходящо да се използва ниско профилна гума с височина 35 мм.

Да, комфортът не е особено висок и всички неравности по пътя се усещат, но стабилността се увеличава значително. Какво препоръчва производителя? Много лесно можете да откриете това. Отворете шофьорската врата и някъде от вътрешната страна по самата греда на купето трябва да има информация за размера и налягането на гумите така, както са препоръчани от завода.

2. Сезонност

Дали ще купувате летни или зимни гуми, това зависи изцяло от сезона, в който ще навлизате. Най-общо казано, гумите могат да се характеризират по следния начин:

  • Летни гуми – те са по-твърди като каучук и са способни да издържат и да бъдат шофирани на висока температура и по силно нагорещен асфалт, без това да съкрати живота на гумата и да я износи (знаем, че при високата температура триенето е много високо, което води до високо износване на материала, от който е направена гумата)
  • Зимни гуми – те са по-меки като каучук, обикновено примесени със силиконови синтетични материали, за да може гумата да остане гъвкава и еластична дори и при минусови температури. Друго важно за зимната гума е нейната шарка – това е пряко свързано със способността ѝ да не буксува на сняг.

3. Производител

За да сте сигурни коя гума ще ви осигури блестящи характеристики не е важно просто да купите гуми от марката, която най-често сте чували в общественото пространство. Например, гумите Michelin са перфектни, но от всичките 10 модела, които предлагат, има 1 или 2, чиито характеристики са значително по-ниски от средните за ценовия клас, в който се продават.

Защо тогава да давате пари за гуми, които са скъпи, а не толкова ефикасни? И как да разберем все пак коя гума е добра и коя не е? За целта може да направите само едно – търсете и проверявайте за тестове, направени от независими автомобилни асоциации.

Има няколко такива световно известни асоциации, които провеждат подобни тестове. Едни от тях са немците от ADAC. Те правят може би най-авторитетните ревюта на гуми и техните резултати са наистина основа, на която мога да се вземат решения за покупка.

Успех с новите ви гуми!

сподели бутон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *