Децата постоянно се карат за играчки

Двойната радост да имаш две деца понякога е съпроводена и с двойна порция проблеми... А от тях най-често срещаният е непрестанните караници.

Независимо от техния пол или възрастовата им разлика, двете ти хлапета за минути обръщат къщата в бойно поле, борейки се ожесточено за твоето внимание, за играчки или просто за надмощие. Само за секунда да ги оставиш насаме и яростни викове вече огласяват хола. А скоро след това се превръщат в плач: „Мамооо, той ми счупи играчката/тя ме оскуба..." Мислиш, че вече си опитала всичко, но дали си опитала това?

Не забравяй
...казваш u показваш любовта cu u към двете си деца. И избягвай да ги сравняваш едно с друго (например кой е по-послушен или по-талантлив в някаква област). Репликата: „Ти за разлика от брат си/сестра си..." не само че може да създаде трайни комплекси, но и ще провокира излишно съперничество помежду им.
Е, винаги можеш да си позволиш някое невинно съревнование от типа „кой по-бързо и по-прилежно ще си прибере играчките":).

Започни да си... пееш
Понякога е хубаво да не се намесваш, а да оставиш децата сами да изгладят проблемите помежду си (стига, разбира се, да не стигнат до бой). Как ли ще реагират хлапетата, ако мама вместо да раздава правосъдие, не обърне внимание на тяхната свада и продължи да си върши работата, като започне да си тананика и да си пее? От изненада малките непослушковци може и да забравят за какво са се карали :).

Семеен театър
След някой ожесточен спор накарай децата да изиграят ситуацията, като всяко се превъплъти в ролята на другото. Така ще могат да видят своето поведение отстрани и ще се научат да се поставят на мястото на другия. А най-накрая всички ще се заливате в задружен смях от техните театрални изпълнения. Няма съмнение - спорът бързо ще бъде забравен.

Hue сме от един отбор
Помогни им да разберат, че членовете на едно семейство са и един отбор. Възложи им например обща задача, която да изпълнят заедно като един екип - да полеят цветята или да нахранят рибките. Ако заедно успеят да се справят със задачата (без да възникне конфликт или спор), следва награда :).

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *