Как да започнем да търгуваме валута

Какво е форекс и как се търгува ?
Форекс е т.н. валутна търговия. Форекс търговията става все по популярна в България и вероятно не веднъж сте се запитвали дали е добра идея да се включите на форекс пазара.

Чрез специално разработена платформа на даден брокер, Вие имате възможността да търгувате валута. Най-разпостранената платформа на пазара за валутна търговия е MetaTrader4, повечето брокери залагат именно на нея.

Какво трябва да знаете за форекс търговията?
Валутната търговия е изключително динамична среда, но при правилното обучение всеки има реалната възможност да увеличи постъпленията в своята банкова сметка. Необходим е значителен опит, постоянство и железни правила при търгуване за да успеете на валутния пазар.

Какво трябва да знае начинаещия форекс трейдър или с други думи:
„Как да НЕ търгуваме форекс ?“

  • Избягвайте всякакви евтини форекс автоматизирани системи или консултантски форекс услуги, които ви обещават бърз приход без никакъв риск.

Въпреки, че консултантските форекс услуги са доста разпостранени напоследък, тяхната цена за качествените такива остава доста висока. Познаването на форекс пазара е изключителна тежка и специфична задача, която изисква утвърдени и високо платени специалисти. Залагането на автоматизиран софтуер също е много рискована задача, пазара е до такава степен непредвидим в по голямата си част, че всякакви автоматизирани форекс стратегии които твърдят, че могат да предвидят пиковете и долните граници просто не съществуват.

  •  Избягвайте форекс стратегии които гарантират сигурен доход всеки месец.

Използвайте форекс стратегия която сами имплементирате. Проучете дадената стратегия на демо сметка. Не бързайте да сменяте стратегията, честото сменяне на дадена стратегия ще доведе единствено до загуби. Успешната форекс търговия изисква опит, търпение и дълбоко познание на съответната стратегия която използвате.

Преди да започнете да търгувате форекс трябва да знаете и колко приблизително е процента на успешните трейдъри. Една от най разпостранените статистики е за 5% успеваемост сред трейдърите. Иначе казано, не очаквайте лесна печалба от един наистина динамичен пазар, където 95% от всички трейдъри губят пари !
За да успеете на форекс пазара и да се намирате в желаните 5% трябва да се потрудите доста.

Вероятно сте разбрали вече, че пазара също не може да бъде предвиден напълно, за да залагате на автоматизирана форекс стратегия. Успешната търговия на форекс е само и единствено във Вашите ръце.

Друга често срещана грешка при начинаещите трейдъри, е че се опитват да „търгуват новини“. Дадена новина която влияе на валутния пазар и може да доведе до поскъпване или поевтиняване на дадена валута, не е единствения фактор който влияе на валутата. Търгуването просто на новина без познаване на цялата ситуация на пазара е в най-добрия случай доста рисково. Необходимо е да познавате факторите влияещи за повишаване или поевтиняване на дадена валута в краткосрочен и дългосрочен план.

Изберете форекс брокер на база предлаганите от него условия и отзиви в интернет, след което отделете необходимото време за да натрупате опит с предлаганата от брокера платформа за търговия и избраната от Вас стратегия. Едва когато имате успех чрез демо сметка, може да пристъпите към откриването на реална такава и да започнете търгуване на валутния пазар.

споделяне в социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *