Качеството на съвременните дивани

В днешно време търсенето надвишава предлагането. Вече можем да се възползваме от огромно разнообразие и това прави нашия избор максимално улеснен. Не е трудно да открием всичко от което имаме нужда, за да освежим интериора във всяка една стая. Понякога в България много се злоупотребява и спекулира и не са рядкост случаите, когато се закупуват дивани, които са с минимално качество, за „едногодишна употреба”, като реалните им цени варират между 500 и 1000 лв.

От дивани кроени в кварталния гараж – работилница, през Китай и Турция, минавайки и през Полша та чак до Германия, Белгия, Италия и т.н. Едни са качествени и с добра визия, като повечето оригинални марки италиански дивани, други пък некачествени отвътре, но с красива визия а трети некачествени и отвътре и отвън. Какво да ни помага при избора на диван? Каква трябва да е определящата характеристика на дивана? Мога ли да си позволява стоки от по-висок клас? Колко често е добре да си сменяме дивана? Бихме могли да продължим, но това означава да се отклоним прекалено много от темата. Затова ще се опитаме, да Ви бъдем максимално полезни, като посочим основните критерии за качеството на един съвременен диван.

Изработката на вътрешността на някои дивани е от некачествена дървесина или в още по-лошия случай - просто от талашит. Обърнете внимание на структурата и на кръстосаните еластични колани (ако има такива) или пружините, които се намират в структурата на дивана. От голямо значение е структурата и гаранцията, която получавате за нея.

Възглавниците за сядане и облягане са също много важни. В повечето евтини изпълнения те се правят от дунапрен, специална ватa, силиконена пяна и др подобни материали. Пълнежа също е от значение, понеже именно той има една от водещите роли при удобството и комфорта на дивана.

Когато купувате подобен продукт на който цените му варират от 500 лв до 2000 лв., трябва да се уверите, че той е направен от дървесина с кръстосани еластични колани и силиконена пяна за сядане и облягане. Диваните при тези цени могат да бъдат изпълнени от еко-кожа (изкуствена) или дамаска. Свалянето на калъфите и поддръжката на тези калъфи също е от голямо значение. Нека консултантите ви обърнат внимание на състава на дамаската и начина й на поддръжка.

За какво ви е красив диван, ако той не е удобен и практичен за почистване? Със сигурност ще намерите евтини дивани с много красиви дамаски, но които за съжаление, ще издържат не повече от 1 година. В повечето случай калъфите не се свалят, не се почистват и не позволяват пране.

Диванът може да бъде изпълнен и от кожа. На тази цена в повечето случай кожите са изкуствени или от много долен и тънък слой на естествената кожа. За предпочитане е да не се доверявате на изкуствена кожа. Усещането е много неприятно при заседяване. Освен това подобна кожа лесно ще ви запарва и ще се цепи много лесно. Дори и да откриете качествена на вид изкуствена кожа, цената и най-вероятно ще е колкото на естествената.

Тук трябва да се имат предвид следните неща: Горепосочените материали не са особено трайни. Тяхната издръжливост е само от 1 до 3 години и не дават особен комфорт на дивана. Удобство и ергономичност тук са на заден план. В повечето случаи няма възможност калъфите да се подменят, а да се претапицира диванът.

бутони за споделяне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *