Дискови брани – как да ги използвате

Какво ви е необходимо:

  • дискова брана
  • трактор
  • почва

Дискови брани

Дисковите брани се използват в земеделието, за да се обработи почвата, на която ще засаждате вашите култури. С тяхна помощ ще се отървете от всички бучки и неравности, които могат да ви попречат при засаждането. Тук ще намерите някои стъпки, който ще ви помогнат, ако за първи път използвате дискови брани.

  1. Стъпка - Настройване
    Първото нещо, което трябва да направите е да изберете правилните дискови брани за работата, която сте планирали. След това ги закрепете зад вашия трактор, за да може с него да ги дърпате. За да настроите правилно браните според терена може да извадите болта в центъра и да плъзнете ъглите напред или назад. Ако търсите по-фина обработка на почвата, тогава ъглите трябва да бъдат по-остри. Ако направите по-остър ъгъла се уверете, че вашия трактор има достатъчно мощност, за да ги тегли.
  2. Стъпка - Нека орането да започне
    Следващото нещо, което трябва да направите е да изорете вашата земя или мястото, което желаете да засадите. След като сте подготвили дисковите брани време е да започнете с оранта. Първо започнете да обработвате по-големите струпвания на почвата и да ги раздробявате на по-малки парчета, като се движите над зоната нагоре и надолу бавно, за да може дисковата брана да работи зад трактора. Може да се наложи да преминете през един участък по няколко пъти, в зависимост от вида на почвата.
  3. Стъпка – Добавяне на грапа, ако е необходимо или променяне на размера на дисковите брани
    Ако искате обработената почва да бъде по-фина може да добавите грапа. Закачете я зад трактора и продължете да управлявате нагоре и надолу. Ако тази грапа не ви дава това, което очаквате, тогава може да помислите да използвате дискова брана с друг размер и с валяк, който да наситнява допълнително останалите буци пръст.
  4. Стъпка – Оглед на трасето
    Когато сте готови с обработване на почвата е добре да минете с дискова брана още веднъж през нея, като се движите бавно нагоре и надолу. След това слезте от трактора и се уверете, че няма никакви струпвания и ако все още има места, които ви се струват недобре обработени използвайте ръчен инструмент и се отървете от тях. Когато всичко ви изглежда готово, може да предприемете стъпки за засаждане на вашите култури.

 Ако все още не разполагате с дискови брани, не е лошо да помислите за закупуването им, защото сами виждате, че с тяхна помощ почвата се обработва по-бързо и правилно. Изключително здрави и с отлично качество брани можете да откриете на http://mass.bg/брани

share button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *