Увеличете добивите си като използвате торове

Всяко живо същество се нуждае от определени хранителни вещества, за да оцелее. Без покриване на минималните нужди от нишесте протеини и други хранителни вещества всяко растение би загинало. С помощта на няколко прости химически елемента от почвата растенията са в състояние да си набавят всички необходими аминокиселини, протеини, витамини и ензими.

Понякога обаче тези вещества са в много малки количества в почвата, която обработваме. При такава ситуация се налага да използваме торове, за да доставим на посевите така ценните им хранителни елементи. Трита най-важни елемента за растежа са азота, фосфора и калия. Те се съдържат в почти всички съвременни торове.

Когато ги добавяме към почвата или напръскваме директно върху растенията ние стимулираме техния растеж и подобряваме тяхната сдравина и устойчивост на болести. Съществуват два основни вида торове: органични или естествени и изкуствени или неорганични. Органичните представляват най-вече животински изпражнения или растителни отпадъци, а неорганичните се произвеждат главно от нефтени продукти и природна газ.

Много хора спорят за ползите и вредите от използването на изкуствени торове. Някои хора избягват да консумират продукти за които знаят, че са третирани с такива продукти. Въпреки това липсват категорични данни, че изкуствените торове вредят по някакъв начин на човешкото здраве. Въпрос на личен избор е кои ще изберете за вашата градина, но изкуствените торове са много по-ефективни и носят много по-големи добиви.

Основен проблем пред който са изправени земеделците е точно какво тор да използват и в какво количество. За решаването му е добре първо да се направи химически анализ на обработваната почва, за да се установи точно от какви хранителни вещества има нужда тя. След като сме направили това трябва да дозираме много добре количеството, което ще използваме.

Неправилната дозировка при всички положения ще има отрицателен ефект. При недостатъчно количество няма да постигнем набелязаните цели, а при прекалено голямо количество може да унищожим растенията, заради високото съдържание на соли в торовете.

споделяне във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *