Мито, ДДС и други такси при доставка от Америка

Много често хората решили да пазаруват от САЩ си задават въпроса, "Какво мито ще платя?". В следващите няколко реда, ще се опитаме да разясним как става определянето на ДДС, мито и какви други разходи би ви се наложило да платите.

ДДС

Няколко фактура влияят върху това, какви такси, мита и ДДС ще платите при доставка от САЩ. На първо място, това е цената на закупените продукти. Казано просто, ако вашите пратки струват повече от 20 долара и са ви изпратени от магазин в САЩ, ще трябва да платите ДДС. Същият данък ще платите и ако пратката която очаквате е с цена над 40 долара, но е изпратена от ваш приятел, роднина или познат. Важно е да знаете, че за пратки до 150 евро се плаща само ДДС.

Мито

Мито ще дължите във всички случаи, когато вашите пратки са с цена над 150 евро. В този случай, какво точно мито ще платите зависи от това, какво има във вашата пратка. Някои стоки, като компютърните компоненти, например, са освободени от мито и за тях ще дължите само ДДС. За сметка на това обаче, златните накити и изобщо скъпоценните камъни, и други ценни метали освен с ДДС и мито ще бъдат обложени и с акциз, ако са над определено тегло.

Пощенски такси

Понякога, за някои пратки ще трябва да заплатите и някои пощенски такси. Тук не става дума за големи такси, а суми от порядъка на 4-6 лв. В повечето случай, български пощи си начисляват тази такса. Възможно е, ако сте се забавили много с вземането на вашата пратка да ви начислят и отделно някаква сума магазинаж. Тя варива в зависимост от това колко време е прекарала вашата пратка в техният склад.

Банкови такси

Ако се налага да внесете ДДС и/или мито, ще трябва да платите и банкови такси. Ако внасяте само ДДС, ще платите 3 лв, но ако трябва да внесете и мито, ще трябва да добавите още 3 лв. Скоро се говореше, че ще бъде приета наредба, която да освободи плащанията към държавата на банкови такси, но за съжаление, все още няма никаква информация по този въпрос.

Митническа декларация

Няма как да освободите пратка от митница, без да попълните митническа декларация. Ако не сте от късметлиите, освобождаващи пратка на митница "София", ще се наложи да платите такса и за оформянето на този документи. Цената варира в различните митнически бюра и броят позиции (артикули) които се освобождават. Обикновено тук сумата варира между 5 и 30 лева.

Макар и на пръв поглед да изглежда сложно и скъпо, пазаруването от САЩ всъщност е доста изгодно. За разлика от пазаруването в България, магазините в САЩ правят реални отстъпки, и ако се съчетаете с няколко приятеля, може да постигнете една много, много изгодна цена за пазаруване и доставка от САЩ.

А в блога на Shipito.bg можете да научите още много полезна информация по темата! Не се колебайте и да ни пишете с вашите въпроси!

споделяне на връзка

Едно мнение по „Мито, ДДС и други такси при доставка от Америка

  1. Здравейте искам да поръчам iPhone 6 от САЩ имате ли претстава колко е митото и ддс
    Мерси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.