Особености на дървените къщи

Дървото е един от най-популярните строителни материали сред строителите. От древни времена хората са строили жилищата си именно от този неизменен материал. Макар, че в днешни времена, строителните технологии се развиват с бързи темпове, не може да се говори за това, че строителството на дървени къщи е изгубило своята актуалност.

Дървена къща

Напротив, технологията на дървеното строителство също не стои на едно място. Разбира се, не може да се каже, че всички дървени постройки са идеални. Всъщност всяка една къща направена от дърво има както своите плюсове, така и своите минуси.

Днес дървените къщи се строят предимно на принципа на дървено-каркасната конструкция. Този способ не е много нов, тъй като на Запад такива къщи се строят вече втори век. Минусите на дървото са в това, че то до голяма степен се повлиява от отрицателното въздействие на влагата.

Днес, това не е болен въпрос, тъй като съществуват съвременни хидроизолационни материали, които защитават дървото от въздействието на влажната среда. Така, че можем с увереност да твърдим, че днес са създадени всички условия за запазване дълготрайността на дървените къщи. Реално, на клиента остава само избора на архитектурно студио, което да създаде проект на мечтания дом.

Относно периода, за който ще ни служат дървено-каркасните къщи, не бива да имаме каквито и да било притеснения, тъй като срока на издръжливост е същият като при други видове дървени конструкции. А що се отнася до стабилността на съвременните конструкции, и тук всякакви притеснения са излишни, тъй като по здравина могат дори да се приравнят до гредореда.

Конструирането на дървения каркас се прави по специална технология, в резултат, на която се постига твърдост и здравина на каркаса. Сред хората битува мнение относно важността на дебелината на стените. Хората смятат, че колкото по-дебела е една стена, толкова по-топла ще е къщата.

За финал можем да споменем и друг плюс на дървено-каркасната конструкция, а именно, че самите архитектурни проекти могат да излезнат значително по-евтини, отколкото конструирането на тухлена къща.

сподели ме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *