Насоки за безопасно използване на електроинсталация

Електричеството може да бъде много опасно, ако не се внимава при употребата му, но в същото време е ценна иновация без която никой не може. Електрическите уреди са направили живота ни много по-приятен и вълнуващ.

Електроинсталация

Голямо значение има да се снабдите с необходимите предпазни средства и да спазвате мерките за безопасност, при работа с електричество. Тези насоки няма да ви направят електротехник и не забравяйте, че не всеки има сертификат за такъв. Напътствията ще осигурят безопасността ви до появата на техници, които ще ви помогнат и са елементарни за приложение в ежедневната рутина, като могат да запазят живота ви. Препоръките за безопасност са следните:

Извършване на периодичен оглед на състоянието на електроинсталациите в дома или на работното място. Това изисква услугите на фирма или на добре образовани и квалифицирани електротехници имащи опит и знанията за работа с електроинсталации. Проучванията показват, че една значителна част от пожарите възникнали в домовете са резултат от неизправности в електрическата система, причинени от неизвършена или невъзможност да се извърши оценка на електрическата инсталация.

Ако решите да правите електрическата си инсталация сами, уверете се, че използвате само подходящи електрически материали, защото в противен случай може само да разберете на колко опасности подлагат живота си електротехниците, за да ви снабдят с надеждно електричество. Например за окабеляването трябва да изберете подходящ кабел. При допускане на грешка в избора на материал или в изпълнението на задачата, може да изгорите уред, да предизвикате пожар или да ви удари ток.

Правило номер едно от съветите за безопасност е преди да предприемете каквато и да е дейност свързана с електрическата система да изключите захранването независимо колко лека е промяната, която ще извършвате. Някои хора приемат изключването на електричеството за незначително, въпреки че са познати пораженията, които то нанася. Трябва да сте сигурни,че сте прочели необходимите материали за безопасност.

Някои дейности, свързани с работата по електрическата инсталация, а също и някои електрически приспособления имат упътвания, които ще ви дадат по-конкретна представа с какво и как трябва да внимавате при свързване или инсталиране на участъци от електрическата инсталация. Например, само защото имате чисто нов електрически уред, не означава че е напълно безопасен - затова вие трябва да проверите необходимите упътвания за употреба и методи за инсталация.

От време на време почти всички електрически кабели се захабяват, защото електрическите приспособления имат фиксирана продължителност на експлоатация от две десетилетия, след което трябва да се заменят. Кабелите могат да представляват сериозна заплаха за живота на хората и дома понеже състоянието им се влошава с времето.

Намирайки квалифициран техник можете да спестите много време и стрес. Трябва да разберете, че личната безопасност е от съществено значение и може би ще имате нужда от помощник до вас, когато изграждане електоинсталации.

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *